Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Ghid audio computerizat pentru nevăzători, instalat într-o instituție din Arad

Un ghid audio computerizat adresat nevăzătorilor a fost pus în funcțiune în sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad, adresându-se unui număr de peste 2000 de persoane din județ care au nevoie să intre în contact periodic cu funcționarii. Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate și îndrumarea utilizatorului spre căile de acces.

FOTO | Ghid audio computerizat pentru nevăzători, instalat într-o instituție din Arad
Comentează 0

Reprezentanții DGASPC Arad au instalat în sediul instituției un ghid audio computeriat adaptat nevăzătorilor care se adresează periodic instituției.

Dispozitivul este prevăzut cu afișaj şi taste numerice tactile cu caractere Braille, facilitând accesarea serviciilor de specialitate și îndrumarea nevăzătorilor spre căile de acces.

Odată accesat, sistemul audio redă mesajul selectat de persoana cu deficiențe de vedere în urma apăsării tastelor.

”Utilizatorii nevăzători recepţionează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz sau prin pipăit, astfel că este nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă lor. Exact acest lucru face dispozitivul direcțional amplasat la intrarea în instituția noastră. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, așa cum este și site-ul instituției, declarat ca fiind cel mai prietenos și ușor de accesat de persoanele cu deficiențe de vedere care interacționează online cu instituția noastră”, a declarat, marți, Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Înainte de a fi dat în folosință, aparatul a fost testat de membri ai Asociației Nevăzătorilor din România, pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficiențe.

În județul Arad sunt  încadrate în grad de handicap vizual peste 2200 de persoane.

Strategia națională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2014–2020 stabilește obligativitatea instituțiilor publice de accesibilizare în raport cu nevoile persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap subliniază obligația autorităților publice de a promova și implementa conceptul ”acces pentru toți”, fiind interzise orice discriminări pe motiv de dizabilitate.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite