Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Parnica a murit. Violonist și dirijor, i-a cântat lui Nicolae Ceaușescu la Neptun

Una dintre figurile emblematice ale Constanței, Gheorghe Parnica a murit, miercuri. Reputat violonist și dirijor, maestrul s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani.

Gheorghe Parnica a murit. Violonist și dirijor, i-a cântat lui Nicolae Ceaușescu la Neptun
Comentează 0

Gheorghe Parnica a urmat Academia de Muzică „Lira” de la Brăila şi mai târziu Conservatorul de Muzică de la Câmpina. Primele note le-a învăţat de la profesori ambulanţi, după cum el însuși mărturisea.

La cântat 24 de ani, a ajuns să cânte la „Calul Bălan”, prestigiosul han din stațiunea Neptun, unde erau primiți oficialii străini aflaţi în vizită în România comunistă. Pe atunci, Gheorghe Parnica a colaborat cu mari nume ale muzicii populare româneşti, precum Maria Lătăreţu, Ion Luican și Angela Moldovan.

Gheorghe Parnica a murit, după o viață întreagă dedicată muzicii

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Parnica a urcat pe scenele lumii, în calitate de dirijor și de concert maestru, alături de mari interpreți de muzică populară.

Gheorghe Parnica a primit numeroase distincţii şi premii, printre care: „Discul de Aur” – înaintat de Academia Charles le Croix în 1980, în Franţa, Marele premiu „Talerul de Aur” – Austria, 1972 şi Marele premiu „Bolovanul de aur” – Finlanda, 1968.

La vârsta de 81 de ani a fost primit titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța.

Sursa libertatea.ro


Scrie un comentariu

trimite