Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Obiectivul nostru este să reclădim o Europă mai puternică în lume”

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene și-a prezentat, astăzi, în plenul Parlamentului European, programul și prioritățile pentru următoarele şase luni la cârma UE. Președinția portugheză succedă celei germane. Portugalia a preluat la 1 ianuarie 2021 președinția rotativă a Consiliului UE (pentru a patra oară de la aderarea la Uniunea Europeană), făcând parte din trio-ul Germania- Portugalia-Slovenia.

Gheorghe Falcă: „Obiectivul nostru este să reclădim o Europă mai puternică în lume”
Comentează 1

„Portugalia a preluat la 1 ianuarie Președinția Consiliului Uniunii Europene. Prim-ministrul portughez, António Costa a prezentat acest calendar priorităților din următoarele luni, și a menționat că Președinția Portugaliei se va concentra pe abordarea dimensiunii sociale a pandemiei COVID-19 și realizarea unui climat incluziv și a unei tranziții digitale.

În scopul consolidării modelului social european, au fost anunțate noi eforturi pentru punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, în special prin organizarea Summit-ului social de la Porto din mai. Adoptarea primei legi europene privind clima, continuarea negocierilor cu privire la reforma politicii agricole comune și a noului Pact privind migrația și azilul, precum și relațiile UE cu Africa și America Latină vor fi printre priorităților următoarei perioade.

Desigur, vaccinarea este ținta tuturor țărilor europene, fiind fără doar și poate lumina de la capătul tunelului acestei pandemii, în această situație dificilă. Trebuie să spunem că la nivel european, prin Comisia Europeană, s-au făcut eforturi deosebite pentru a asigura suficiente doze din cele mai promițătoare vaccinuri.

Mai departe, vorbim despre redresarea economică. Aici aș puncta că Ursula von der Leyen a invitat toate statele membre să ratifice rapid Pachetul de redresare atât de necesar. Atât Comisia cât și Președinția rotativă va lucra foarte strâns cu statele membre pentru a finaliza Planurile Naționale de recuperare și reziliență. Scopul nostru este ca banii de la NextGenerationEU să înceapă să curgă către cetățenii noștri și către companiile noastre care cu siguranță au nevoie de ei acum, înainte de sfârșitul președinției portugheze.  În cele din urmă, citându-l pe poetul Luís de Camões, precum Portugalia a dat «lumi noi lumii», tot așa împărtășim și noi obiectivul unei Europe mai puternice în lume.

Aș încheia prin a spune că voi urmări cu interes modalitatea în care președinția portugheză va gestiona dosarele vizând dimensiunea socială a UE, în special proiectul de directivă privind salariile minime adecvate sau propunerile de regulamente de coordonare a sistemelor de securitate socială, domeniu de interes direct pentru cetățenii români lucrători mobili, precum și cu privire la reformarea spațiului Schengen”, a transmis europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite