Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Garda Aplum a adus romanii și dacii la Zilele Aradului

Garda Aplum a adus romanii și dacii la Zilele Aradului
Comentează 3

Un spectacol de reconstituire antică a fost prezentat sâmbătă, 18 august 2018, între orele 19.00 și 20.00 în Parcul Eminescu la ediția din acest an a Zilelor Aradului de formațiile – Legiunea XIII Gemina (romanii) și Lupii Apoulonului (dacii) ale Gărzii Apulum, acestea redând aspecte militare și civile din secolele I și II după Hristos. 

Înaintea spectacolului de reconstituire, Garda Apulum a organizat, sâmbătă în Parcul Eminescu (zona Orizont), de la ora 13.00, tabere și ateliere meșteșugărești (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, ceramică, jocuri romane, fierărie) pentru copii și tineri.

Formațiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari din orașul Alba Iulia care încercă să reconstituie ipostaze militare și civile ale istoriei daco-romane.

Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea patrimoniului roman de la Alba Iulia.

Legiunea XIII-a Gemina (romanii) a realizat la Arad demonstrații de tehnică militară, îndemânare și forță.

De asemenea, foarte atractive au fost costumele. Pe cap, ei au avut căști confecționate din fier, cu protecție la gât, iar în picioare poartă calcei.

Armata lor a fost condusă de un general și un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

Lupii Apoulonului (dacii) vor purtat coifuri, cămăși de zale din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian.

Garda Apulum este un proiect al Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia și atrage, anual peste 10.000 de turiști cu ocazia spectacolelor de reconstituire dar și la festivalurile care au ca scop promovarea patrimoniului albaiulian.

Iată programul de duminică, 19 august al Zilelor Aradului:

10.00 – 23.00 - Picnic festival cu Byron și Kosmic Blues - zona dintre Belvedere și Perla
18.00 – 19.00 – Spectacol de reconstituire – Garda Apulum – Micălaca, Parcul 
„Sfânta Maria“  
19.00 -23.00 Concert folcloric – Micălaca, Parcul „Sfânta Maria“    
19.00 -23.00 Prezentare tabără de muzică și tabăra de coregrafie – Picnic festival
 

Galerie foto (754)


Scrie un comentariu

trimite