Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

GALA EXCELENȚEI EDIȚIA A TREIA SAU CUM SĂ FURI CUVINTE

GALA EXCELENȚEI EDIȚIA A TREIA SAU CUM SĂ FURI CUVINTE
Comentează 1

Am participat pentru prima dată la Gala Excelenței Gutenberg Arad,ediția a treia ,în calitate de invitat (debutant în  Salon Gutenberg ,Poezie).

În opinia mea, reușita nu ar trebui să mire și nici îndrăzneala organizatorilor de a pune pe tapet,tacâm de condei!Ca pre-text !

Recunosc,nu-mi era străin evenimentul ,deoarece,fiică de regizor cultural și mentor de grup satiric Macea, e vorba  de tatăl meu,Traian Lăpadus, am cunoscut de mică, scena și cortinele ei. Dar timpul! Oh Tempora ! M-a îndepărtat  de mici "Scenete" însă mi-a adus mereu acea relație cu oamenii-Arta!

Recenta Gală  a Excelenței, s-a desfășurat,cum altfel, decât prin acea distanțare fizică dar nu și a sufletelor! Mesele noastre nu au fost decât partial ale tăcerii, pentru că emulația zilei a potențat tăcerile în sclipiri de ochi.

Am stat de vorbă cu Florica R. Cândea care ne-a declarat:

"Este a treia ediție a Galei.O Gală a Excelenței Gutenberg atipică,în sensul că a cuprins patru categorii și anume:

- Însemn Gutenberg 45(acordat la cinci nominalizați)

- Certificat de Gratitudine(cincisprezece nominalizați)

- Distincții de debut(cinci nominalizați)

- Distincții de fidelitate (cincisprezece nominalizați)

- Diplome aniversare(cincizeci nominalizați)

Gala a cuprins si (re)Lansarea revistei Gutenberg în an jubileu 45. format carte (Anton Ilica,) concept grafic nou (Ecaterina Mehesz) și,fiind la ora socotelilor, peste două mii de semnatari și peste două  mii șase sute de articole, vreme de doisprezece ani de apariție neîntreruptă și patruzeci și cinci de ediții. 

Anul acesta,producțiile Gutenberg, deși ar părea neobișnuit,dar au trecut prin Cuvintele Gutenberg,Producții editoriale de un lucitor spectru:Constantin Avadanei; trei volume, Lorena Stoica, debut eseistică, Teodor Groza Delacodru, un volum, Iuliu Sturza, debut proză).

Nu trebuie uitat aportul plin de rafinament al directorului,Omul de presă și  cultură, Flavius Stetcu, care a privit cu alți ochi ideile de promovare și plămădire ale revistei Gutenberg si Salonului Gutenberg Arad (după modelul Stamatiad,1925).

Prin condeiul dvs., doamna  Adina Matei,imi exprim recunoștința față  de cei prezenți, dar și absenți,mulțumirile noastre pentru Arta exprimată prin cuvinte,și accentuez -Nu concuram cu nimeni! "

În ceea ce ne privește,am avut ca partener la Sala Forum Continental o elevă de la Colegiul Național ”Moise Nicoară”, Lorena Stoica, șaisprezece ani, debutant. Am răsfoit împreună paginile cărții sale ”Dincolo de măști”, rămânând profund impresionată de modul de concepere al paginisticii, precum și de temele abordate: ”Cartea mea se vrea un îndemn pentru toți cei care nu cred în puterea de comunicare între generații. Foile goale sunt pentru ca cititorul să-și poată scrie singur răspunsurile la întrebăr.i” (Lorena Stoica)

 Gala Excelentei Gutenberg nu cred că  s-a încheiat decât scriptic, faptic. Nu!

Desfășurată sub semnul Marilor Clasici ai literaturii lui Gerar ,un excurs în acest sens a fost rostit de prof.univ.dr.Anton Ilica care a fost completat armonios cu un Regal-Recital din lirica eminesciană; în interpretarea rostuit-melodică a actorului Valentin Voicila. 

Trebuie menționat faptul că anul acesta au fost acordate Diplome aniversare Diasporei romanesti,Daniela Gumann, Constantin Gumann, Teodor Groza Delacodru, Vasile Barbu, Bunicutele Uzdin , Ioan Godja, Sava Sifora, Daniela Forcos, Hans Dama s.a ”(a declarat Carina Baba,organizator).

Un  sens aparte îl constituie faptul că au fost premiați Maria Aiftincai și Cristian Vuin, care au găzduit,la Muzeele lor particulare, două ediții Salon Gutenberg.

Prezent la Gala Excelenței Gutenberg Arad, col.r.dr.ing. Constantin Avadanei , presedintele Grupului de Inițiativă Centenar Marea Unire Alba Iulia, 2018 a spus: "Mă aflu pentru a doua oară la Gala Excelenței Gutenberg Arad. Simt reverberații inedite,nu numai pentru faptul că în anul 2020 am publicat la Gutenberg trei cărți cu trei tematici ideatice diferite ci și pentru faptul ca Aradul și Alba Iulia au în comun Istoria!Marea Unire ca Leagan al Timpului."

Gala Excelentei Gutenberg Arad ne-a venit ca o Mănușă a Imbratisarilor cu mască, dar se cuvine să rostim felicitari tuturor celor prezenti: Presa, prin Virgiliu Jireghie, Dorin Ocneriu; .Imagine concept vizual Gutenberg,prin Mircea Boran, Mircea Irimescu, Ioana Nistor: seniori editori; Anton Ilica, Horia Truta;I uliana Pintea, Eugeniu Criste ;debut ; Lidia Leahu, ;scriitori în grai sau scriitori consacrați, ori recenzori, Ioan Ardelean Alexandru; Gheorghe Hodrea, Monica Rodica Iacob, Camelia Belei, Carina Ienasel-Baba, Mira Odagiu, Sebastian Burnaz.

Un telefon în direct de la București, prin vocea presedintelui UZPR , Doru Dinu Glavan, a sporit Corola de minuni a Galei-Dineu Gutenberg 45.

Domnul Doru Dinu Glavan a încurajat și apreciat aceste Saloane de presă culturale Gutenberg și a îndemnat la continuitate precum și la atitudine participativă la Săptămâna Presei românești,București. 

În concluzie, la Gala Excelentei Gutenberg Arad, în vremuri de înstrăinare, cireașa de pe tortul aniversar, Maria Aiftincăi, noile parteneriate de suflet incheiate cu....pumnul din salut sau imbratisarea de la...butonieră..converg înspre aceeași emulație de care pomeneam la începutul materialului care a ilustrat evenimentul cultural ( foto Mircea Boran,Mircea Irimescu), incheiat cu un frațesc dineu, care, ca o agapă a descretit frunți si a luminat ...minți!(Cred că și Rugăciunea Tatăl Nostru , în glasul parintelui Hodrea Gheorghe,a însemnat mult pentru distinsa si selecta întrunire.)

Trebuie consemnat și faptul că la această Întâmplare culturală de un rafinament aparte,fără a exagera cu nimic,au fost invitați și cititorii revistei ; Emil Pintea, Maria Criste, Bianca-Elena Avadanei, Delia Ilica s.a.

 

E bine de știut că organizatorii vor mulțumi, cât  de curând posibil, pe toți colaboratorii, care vor fi invitați la Magazin de prezentare de pe strada Victoriei spre a intra în posesia premiului -distincție și al revistei, ”devenită de la o Foaie culturală la o carte”(Anton Ilica).

Și cum altfel..să poți..fura cuvinte!?

Tuturor, multa inspiratie și un An Nou cu bine!

 

A consemnat ,

Adina Matei 

 

Galerie foto (60)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite