Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fost director CET Arad, condamnat la închisoare și plata unor despăgubiri de aproape 7.000.000 lei

Un fost director al CET Arad a fost condamnat, vineri, la trei ani și două luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Fost director CET Arad, condamnat la închisoare și plata unor despăgubiri de aproape 7.000.000 lei
Comentează 0

Tribunalul Arad l-a condamnat pe Adrian Nicolae Ghilea la închisoare cu executare, după ce a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.

Ghilea a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în urma unui contract dezavantajos semnat cu furnizorul de cărbune, prejudiciul în acest caz fiind de aproape şapte milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în luna martie, de DNA, în februarie 2007, ”cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii”, Ghilea a încheiat şi semnat un act adiţional la un contract de furnizare lignit ce dezavantaja societatea.

Actul ”stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, preţul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deşi în documentul iniţial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalităţi de 0,1%/zi de întârziere în funcţie de valoarea facturii neplătite”.

”Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri reactualizate pentru cantităţile de lignit livrate”, se preciza în comunicatul DNA.

Procurorii au susținut pe tot parcursul procesului că fostul director a produs în acest fel un prejudiciu de 6.847.861 lei, sumă ce a reprezentat ”folos necuvenit” pentru societatea furnizoare a cărbunelui.

CET Arad s-a constituit parte civilă în cauză, fiind instituită şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine fostului director comercial.

După jumătate de an de la trimiterea în judecată, Tribunalul Arad a decis condamnarea la trei ani și două luni de închisoare cu executare.

Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă introdusă de CET, iar fostul director va trebui să plătească despăgubiri de peste 6,8 milioane de lei.

„Admite acţiunea civilă exercitată de SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, cu sediul în Arad, Calea 6 Vânători FN şi obligă pe inculpat să plătească acestei societăţi suma de 6.847.861,81 lei. Menţine sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa dată în dosarul 161/P/2015 din 08.02.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara, asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului”, se arată în sentință, care nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite