Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Florin Cîţu anunţă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu masca de protecţie

Florin Cîţu a anunţat că noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iulie. Acestea urmează să fie aprobate în şedinţa de Guvern de joi, 24 iulie.

Florin Cîţu anunţă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu masca de protecţie
Comentează 0

Florin Cîţu anunţă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. Potrivit premierului, printre măsurile de relaxare care urmează să intre în vigoare de la începutul lunii iulie se află şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară.

„Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern” , a declarat Florin Cîţu la TVR.

Premierul a mai precizat că nu ar mai avea nicio problemă să se renunţe la portul măştii la interior, dacă toate persoanele sunt vaccinate.

„Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru. Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat”, a mai spus Cîţu.

Referitor la campania de vaccinare împotriva coronavirusului, premierul a spus că Guvernul a făcut tot ce a putut pentru ca românii să se poată vaccina oriunde şi oricând, fără să mai fie nevoie de o programare.

„Este o campanie de revenire la normalitate. Doar prin vaccinare putem să revenim la normalitate. Tot aud prin spațiul public discuții despre valul patru. N-ar trebui să avem aceste discuții! În România, astăzi, avem dozele de vaccin necesare să se vaccineze toată lumea. Nu ar trebui să existe această discuție despre valul patru în România. Vrem să ne vaccinăm, nu este obligatoriu, dar dacă ne vaccinăm nu mai avem valul patru. Acest val patru există doar dacă noi nu vrem să ne vaccinăm”, a mai precizat premierul.

Ce alte restricții ar putea fi ridicate de la 1 iulie

De la 1 iulie, teatrele și sălile de concert ar putea funcționa la 100% din capacitate, dar numai dacă la acea dată, vor fi deja vaccinați 6 milioane de români. Spectatorii vor trebui să poarte mască. „Începând cu data de 1.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție”, se arată în HG.

Tot atunci va crește numărul de spectatori permis la spectacolele în aer liber – acum, acestea se pot susține cu 500 de spectatori, de la iunie, cu 1.000. „Se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, se arată în documentul transmis, vineri, de CNSU.

Tot la 1 iulie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 10 persoane, dacă nu provin din aceeași familie, față de 6 acum și 8 de la 1 iunie. În august numărul rămâne neschimbat.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite