Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fiul lui Saul la Cinema în aer liber

Fiul lui Saul la Cinema în aer liber
Comentează 0

Arădenii şi-au început weekend-ul urmărind încă una dintre proiecţiile de film puse la dispoziţia lor de Caravana Metropolis, şi anume FIUL LUI SAUL.  Aceştia s-au adunat în număr la fel de mare ca în serile precedente în Parcul Eminescu pentru a urmări drama creată de László Nemes.

Putem întocmi o listă interminabilă cu filme care abordează Holocaustul create încă din 1940 până în ziua de astăzi, o listă lungă cu regizori care aduc în atenţia publicului propria lor viziune asupra acestei tragedii: Lista lui Schindler, Pianistul, Alegerea lui Sophie, Jurnalul lui Anne Frank, Băiatul cu pijamale în dungi.

FIUL LUI SAUL este unul dintre aceste filme, dar ceea ce îl diferenţiază de restul filmelor care abordează aceeaşi temă este viziunea tulburător de reală creată de regizorul său.  

Acestea nu fac decât să ne informeze cu privire la nefericitele evenimente care au avut loc odată cu venirea la putere a lui Adolf Hitler în 1933, el instaurând o politică total împotriva evreilor şi raselor non-ariene. Cu toate acestea, nu putem decât să ne imaginăm ce au simţit persoanele aflate în lagărele de concentrare de la Auschwitz.

La fel ca orice alt film de calitate, scopul final al acestor filme este de a ne face să conştientizăm gravitatea Holocaustului şi implicit, de a ne determina să facem eforturi pentru a ne asigura că omenirea nu va mai avea de suferit de pe urma unei astfel de tragedii.

FIUL LUI SAUL a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii, dintre care, cel mai important este Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2016. Mai mult decât atât, a fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes și cel mai bun film la ediţia din acest an a Globurilor de Aur.

László Nemes aduce în atenţia publicului povestea unui evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. Intriga filmului prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul unui copil pe care îl crede a fi al său.

A durat 28 de zile pentru a duce la bun sfârşit filmările acestei drame, iar scenele au fost filmate într-o cazarmă dezafectată de pe malul Dunării, lângă Budapesta.

Unul dintre personajele care deţine un rol important în FIUL LUI SAUL, Levente Molnár (actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca) îl interpretează pe cel mai apropiat prieten al protagonistului care se află alături de el în lagărul de concentrare şi declară: “Pe parcursul filmărilor, cea mai grea încercare a fost accea de a evita sentimentele umane care vin din cunoașterea ororilor la care acești oameni au fost nevoiți, fortați să se expună. Aceasta evitare a fost necesară pentru a putea funcționa în fața camerei de filmare, în data și locul menționat în scenariu. Personajul pe care-l interpretam nu avea șansa autocompătimirii. Trebuia să găseasca un mod de ” funcționare umană” în epicentrul iadului.”

FIUL LUI SAUL este, cu siguranţă, un film care recrează cu succes atmosfera lagărelor Auschwitz.

Caravana Metropolis îi invită pe arădeni şi în decursul serilor de sâmbătă şi duminică pentru a urmări astfel de filme. Sâmbătă, arădenii vor avea oportunitatea de a urmări AMY, iar duminică Mustang.

 

CICHI CARINA

Voluntar ARQ

 

 

 

 

 

Galerie foto (76)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite