Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Filmul „Papicha“, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

„Papicha“, filmul de debul al regizoarei franco-algeriene Mounia Meddour, va fi proiectat la cinematograful „Arta“. Evenimentul va avea loc joi, 14 decembrie 2023, de la ora 19:00.

Accesul publicului va fi gratuit.

Filmul „Papicha“, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad
Comentează 0

Prezentat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes în 2019, înscris în cursa pentru Oscaruri din partea Algeriei și dublu recompensat la gala premiilor César din Franța, „Papicha“ prezintă Alger-ul anilor ‘90, când țara trecea printr-un război civil (perioadă cunoscută și sub numele de „deceniul negru”).

Provocările descrise în „Papicha” oglindesc restricțiile cu care se confruntă femeile iraniene, de la codurile vestimentare la oportunități limitate de educație și locuri de muncă.

Filmul „Papicha” descrie cu măiestrie rezistența și solidaritatea în fața adversității, arătând puterea și curajul unor tinere femei în timp ce se confruntă cu structurile patriarhale, normele societale și tulburările politice.

Filmul evidențiază rolul crucial al comunităților de susținere în împuternicirea femeilor, amintind de rețele similare din Iran care pledează pentru egalitate și libertate.

Deși recunoaște unicitatea fiecărei situații, „Papicha” oferă un mesaj esențial despre curajul și determinarea femeilor în confruntarea cu opresiunea patriarhală, socială și politică.

Regizorul Mounia Meddour, născută în Algeria în 1975, își prezintă angajamentul de a portretiza femeile împuternicite în societatea algeriană, subliniind temele de abilitare a femeilor și căutarea libertății.

Sinopsis

Papicha (r. Mounia Meddour) - Franța, Algeria, Belgia, Qatar (2019)

Alger, anii 1990. Nedjma, o studentă de 18 ani care locuiește în campusul universitar, visează să devină stilist. La căderea nopții, se strecoară prin plasa gardului orașului cu cele mai bune prietene pentru a ajunge la clubul de noapte unde își vinde creațiile unor „papichas”, tinere algeriene frumoase. Situația politică și socială din țară continuă să se deterioreze. Refuzând această fatalitate, Nedjma decide să lupte pentru libertatea ei organizând o prezentare de modă, sfidând astfel toate interdicțiile.

Foto: Arhiva

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite