Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Filmul „Cel care iubește pământul“, proiectat în grădina de vară de la Cinematograful „Arta“

Filmul „Cel care iubește pământul/ A Föld szeretője“ (r. Pozsgai Zsolt), care a fost prezentat la Pécs în 23 martie 2010, an în care orașul Pécs a fost Capitală Europeană a Culturii, va fi proiectat în grădina de vară de la Cinematograful Arta.

Proiecția, care va avea loc în 23 august 2022, de la ora 21:00, va avea loc în cadrul evenimentului Zilei orașului Pécs la Zilele Aradului.

Filmul „Cel care iubește pământul“, proiectat în grădina de vară de la Cinematograful „Arta“
Comentează 0

Filmul va fi subtitrat în limba română, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Înainte de proiecția filmului, în holul cinematografului va putea fi văzută o expoziție de fotografie a artistului Kalmár Lajos, din Ungaria.

Orașul maghiar Pécs este renumit pentru fabrica de ceramică a familiei Zsolnay, iar ceramica este principala decorațiune a întregului oraș.

Filmul este un omagiu adus faimosului industriaș Vilmos Zsolnay, cel care a condus compania la recunoaștere mondială.

În 1851, când Miklós Zsolnay senior a cumpărat o carieră de argilă și un cuptor de ars cărămizi a vrut să își ajute fiul, Ignác, care a învățat secretele prelucrării argilei în timpul studiilor sale și mai târziu a înființat fabrica.

Fratele lui Ignác, Vilmos, un comerciant adevărat, a preluat mai târziu conducerea manufacturii, unde a început investiții uriașe.

A invitat în fabrică meșteri bine pregătiți și a creat un colectiv de muncă excepțional. Generații de muncitori au lucrat pentru familia Zsolnay, aceștia construind școli și locuințe pentru angajați, pe teritoriul fabricii. Firma a căpătat în scurt timp renume internațional, Târgul Mondial din Viena și apoi Târgul Mondial din Paris asigurând succesul lor la nivel mondial.

Cei trei copii ai lui Vilmos - Miklós, Júlia și Terézia - au jucat un rol important în lansarea mărcii. Inițialele numelor lor și simbolul emblematic al municipiului Pécs, cele cinci turnuri, sunt incluse în emblema mărcii concepute de Júlia și care a devenit ulterior o marcă comercială.

Premiera filmului a avut loc în cadrul proiectului Pécs Capitală Europeană a Culturii.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite