Vremea Romania, Arad -2°C

Stiri Arad

Festivalul colindelor la Micherechi – Ungaria

Festivalul colindelor la Micherechi – Ungaria
Comentează 2

Sâmbătă, 19 decembrie 2016, la Micherechi, în Ungaria, s-a desfășurat cea de a VI-a ediție a "Festivalului colindelor", care este organizat anual, de Primăria din această localitate.

Inițiat în anul 2010, în preajma Crăciunului, de către Primărie și Autoguvernarea Românească Locală din Micherechi, Festivalul colindelor a pornit la drum cu dorința de a-i reuni pe locuitorii comunei și pe reprezentanții confesiunilor creștine din localitate, într-o atmosferă de înțelegere și respect reciproc.

La evenimentul din acest an au participat oficialități, între care PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Excelența Sa, Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului și viceprimarul Berthold Netea, Ana Sarkozy, directorul Școlii Generale din Micherechi, Angelica Puskar, directorul grădiniței, Eva Iova Șimon, redactorul-sef al săptămânalului „Foaia Românească”, Tiberiu Boca și echipa de filmări de la emisiunea TV în limba română „Ecranul nostru” a postului Duna TV, domnii Petrică Crețu, Ioan Roxin și Ioan Bodoc, reprezentanții celorlalte culte creștine din Micherechi (baptist și penticostal), reprezentanți ai Consiliului Local și numeroși invitați.

După rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită de Ierarh, a urmat, rând pe rând, programul de colinde oferit de către coruri și reprezentanții confesiunilor creștine (baptist, penticostal și ortodox), care au urcat pe scena Casei de Cultură „Gheorghe Dulău”, unde a avut loc acest eveniment și au adus în fața publicului numeros colinde și cântări, potrivit tradiției proprii fiecărei confesiuni.

La încheierea primei părți, toți cei prezenți în sală au cântat împreună binecunoscutul colind „O, ce veste minunată!”. În partea a doua, pe scenă a urcat și grupul „Amos”, din Cluj Napoca, care a interpretat mai multe colinde și cântări. Toți participanții au fost invitați mai apoi să servească și câte o bucată de cozonac, oferit din partea Primăriei, potrivit datinii românești în astfel de împrejurări.

            În data de 16 decembrie 2015, Florin Trandafir Vasiloni,  consulul general al României la Gyula a participat la serbările de Crăciun organizate la Casa de Cultură “Gheorghe Dulău” , de către grădiniţa (de la orele 10.00) şi şcoala generală din Micherechi (de la orele 17.00). Programul a fost compus din poezii, colinde şi scenete dedicate sărbătorii Crăciunului. Programul serbării a fost bilingv, româno-ungar.

La manifestări au participat sute de persoane, profesori, elevi, părinţi, invitaţi. Serbarile au fost urmate de receptii la care au participat cei invitati.

            În data de 20 decembrie, a avut loc un concert de coline, la Catedrala Episcopală "Sf. Nicolae" din Gyula. Concertul a fost susţinut de către corul "Pro Musica" şi un grup de elevi de la Liceul"Nicolae Bălcescu" din Gyula (LNB), pregătiţi de către prof. Adrian Bughi. La concert au asistat printre altii PS Siluan, episcopul ortodox al românilor din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB, Eva Iova, directorul săptămânalului "Foaia Românească", alţi invitaţi.

C. P.

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite