Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

70 de ani de dansuri românești la Micherechi, în Ungaria

Peste 500 de persoane, printre care și consulul general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, au participat sâmbătă, 24 februarie 2018, la ampla manifestare prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Ansamblului de dans popular românesc la Micherechi (Mehkerek), din judeţul Bekes.

70 de ani de dansuri românești la Micherechi, în Ungaria
Comentează 0

Manifestarea a fost organizată la Casa de Cultură "Gheorghe Dulău" din Micherechi, comună majoritar românească. Inițiatorii acestei manifestări au fost membri  Asociației pentru Tradițiile și Cultura din Micherechi, cu sprijinul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Autoguvernării Românești din jud. Bekes, ai Primăriei locale şi al mai multor instituţii și sponsori locali.  În cadrul manifestării au fost comemorați Gheorghe Nistor și Teodor Kovacs, maeștri ai artei populare, de la dispariția cărora se împlinesc anul acesta 30 de ani.

Au participat la eveniment Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul Ungariei, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Andras Patyi, președintele Comisiei Electorale Nașionale din Ungaria și rector al Universității Naționale de Servicii Publice de la Budapesta, Eva Bocsor Karancsy, preşedintele Autoguvernării Româneşti din judeţul Bekes, Margareta Tat, primarul localității Micherechi, Gheorghe Cozma, şef de oficiu al AŢRU, Eva Iova-Şimon, redactor şef al săptămânalului „Foaia Românească", Corina Sebestyen, jurnalist la "Cronica", Tiberiu Boca, jurnalist, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria UCRU, Ana Ruja, directorul Şcolii din Micherechi,  etnici români din Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz  şi mulţi dansatori şi iubitori de folclor din diferite zone ale Ungariei.          

Evenimentul cultural  a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de către echipe de dans popular din Ungaria, de la Gyula, Aletea (Elek), Chitighaz (Ketegyhaza), dar și un ansamblu venit de la Cluj-Napoca. Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul de dansuri românești de la Micherechi, oferit de către cei sărbătoriţi,  Ansamblul "Gheorghe Nistor". Acest ansamblu a evoluat și a fost premiat la zeci de manifestări culturale din Ungaria, România și din alte țări.

În data de 21 februarie 2018, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a efectuat o vizită oficială în oraşul Oroshaza, din jud. Bekes. În această localitate există o autoguvernare românească.

În prima parte a vizitei, consulul general a fost primit la primăria din localitate de către Zoltan David, primarul localităţii, Istvan Bojtor, viceprimarul localităţii şi Andrea Farkas, preşedintele Autoguvernării Româneşti din localitate. Consulul general, însoţit de oficialii locali, a vizitat apoi şi o întreprindere din localitate, care se ocupă cu industrializarea cărnii, la care muncesc cca. 250 de persoane, printre care şi români stabiliţi în localitate.

Primarul a prezentat localitatea, a vorbit despre proiectele realizate, cele actuale şi cele ce urmează să fie implementate. La Oroshaza se găseşte un ştrand-stațiune pe nume „Gyoparosfurdo", care aparţine de administraţia locală. Băile termale de aici sunt vizitate anual de către cca. 200.000 de turişti, dintre care o treime sunt români. Oraşul este înfrăţit cu două localităţi din România, Carei şi Băile Tuşnad. Primăria locală este interesată de colaborare economică și culturală și cu alte localități din România.

Galerie foto (13)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite