Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hramul bisericii ortodoxe din Felnac și sfințirea capelei

Hramul bisericii ortodoxe din Felnac și sfințirea capelei
Comentează 0

Sâmbătă, 9 noiembrie, după masă, începând cu ora 15.00, la Felnac a avut loc o mare sărbătoare religioasă, respectiv ,,Hramul Bisericii ortodoxe,, și sfințirea noii capele mortuare, eveniment la care au fost invitate și înaltele fețe bisericești, enoriașii bucurându-se de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitației părintelui paroh Petrică-Stelian Ungur, de a participa la hramul bisericii și la sfințirea capelei mortuare din localitate. La sosire, Înalpreasfințitul Arhiepiscop Părinte Timotei a fost întâmpinat în fața bisericii ortodoxe din Felnac de către primarul comunei Felnac , Ioan Malița, de viceprimarul Florin Brie, de un sobor de preoți împreună cu preacuviosul părinte Iustin Popovici, arhid.Tiberiu Ardelean, inspector eparhial precum și numeroși credincioși din localitate. Alături de aceștia au fost prezenți și copii ansamblurilor de dansuri populare ,,Zorile,, din Felnac și ,,Kud Sloga,, îmbrăcați în frumoasele straie populare românești și sârbești specifice Felnacului.

Înconjurat de un sobor de 16 preoți , Înaltpreasfințitul Ahiepiscop Timotei a săvârșit slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții arhangheli Mihail și Gavril,, ocrotitorii bisericii parohiale care împlineste 215 ani de la zidire. Tot în cadrul slujbei de vecernie a avut loc și ,,sfințirea colacului,, de către preoții prezenți, acesta fiind un vechi ritual al locului, de față fiind prezenți și ,,nașii rugii,, din acest an, respectiv fam. Bătrân, precum și nașii de anul viitor, familia  Maftior, care au luat o parte din colacul tăiat. După săvârsirea acestui ritual, Înaltpreasfințitul Timotei a ținut o cuvântare de învățătură cu titlul ,,Sub Aripi Îngerești,, după care alaiul s-a deplasat la capela mortuară, unde a avut loc o slujbă de sfințire a lăcașului, apoi slujba de sfințire a troiței de pe calea ce duce la capelă, ridicată de familia dr. Camelia Lupu, întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca. Totodată Înaltpreasfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți, adresând un cuvânt de mulțumire celor care au contribuit la ridicarea acesteia. De asemenea primarul comunei Felnac, Ioan Malița, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și tuturor celor care l-au susținut în acest demers. La eveniment au luat parte și președintele Consiliului Județean,Iustin Cionca, deputații Dorel Căprar , Florin Tripa și Adrian Todor. La încheierea evenimentului religios părintele paroh Petrică–Stelian Ungur a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru faptul că a răspuns invitației de a săvârși slujba religioasă și de a poposi în mijlocul credincioșilor din parohia Felnac, tuturor celor prezenți, cât și autorităților centale , județene și locale, nașilor bisericii, și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători. Apoi, partea a doua a evenimentului s-a desfășurat la căminul cultural din Felnac, unde musafirii și cei prezenți au luat masa după care evenimentul a continuat cu un program folcloric, cu ansamblul de dansuri sârbești ,,Kud Sloga,, din Felnac, condus de instructorul coordonator Tomislav Nichici și ansamblul de dansuri ,,Zorile,, tot din Felnac, condus de maestrul Ștefan Muntenaș. De asemenea pe scenă au dansat și cei din ansamblul de dansuri populare ,,Rapsodia Mureșană,, aparținând Casei de Cultură a Sindicatelor din Arad, coordonator fiind tot îndrăgitul maestrul Ștefan Muntenaș, avându-l alături pe interpretul de muzică populară Bombonel Cotoc cu formația.

Cântecul și jocul au continuat până după miezul nopții în jurul orei două, pentru că felnăcanii știu să muncească pământul, sânt credincioși, dar știu și să își petreacă la zile de sărbătoare .