Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă: "E mai periculos ce se întâmplă cu centralizarea, decât cu sistemul electoral local"

Prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV, că la fel de importantă ca problema sistemului alegerilor locale într-un singur tur de scrutin este lipsa descentralizării.

Falcă:
Comentează 0

"În ianuarie 2015, PNL a solicitat două tururi de scrut. Pe mine, din punct de vedere politic nu mă deranjează alegerile nici într-un tur de scrutin, nici în două.  Din ianuarie 2015, noi (PNL, n. red) discutăm de alegeri în două tururi de scrutin. Azi, reiterăm solicitarea noastră pentru a intra într-o competiţie în alegerile locale cu două tururi de scrutin", a declarat Falcă la Realitatea TV.

De asemenea, primarul Aradului a contrazis zvonurile potrivit cărora Vasile Blaga ar fi primit vizita mai multor primari din ţară, care i-au cerut  să menţină şi susţină sistemul alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

"Nu este adevărat. Domnul Blaga, din 2015... noi avem vot din 2015. Noi, în cadrul partidului, am luat decizia pentru a exista candidatura în două tururi", a afirmat edilul.

În continuare, Gheorghe Falcă a subliniat că cea mai mare problemă cu care se confruntă primarii din ţară nu este, însă, sistemul de alegeri, ci "dependenţa" de administraţia centrală.

"Viaţa în administraţia locală e dependentă de guvernul central. (...) Primarii se uită cu ochii în sus faţă de cei care fac legi pentru noi.Ne-au luat toate proprietăţile - noi nu mai avem terenuri - şi nu ne putem dezvolta economic. Nu avem pârghii pentru dezvoltarea economiei locale. Ne vin banii pentru şcoli, pentru dispensar totul de la nivel de Bucureşti. În acest moment, prin PNLD, putem spune că toate proiectele sunt conduse de Ministerul Dezvoltării. De aceea, trăim într-o ţară în care nu doar cetăţenii sunt dependeţi de stat, ci şi administraţia locală. Noi suntem cu mâinile legate. Până nu descentralizăm România, până nu o regionalizăm, venim cu plasa aici", a comentat el.

"Zilele trecute, am călătorit cu avionul şi erau patru primari de comune care veneau la Bucureşti pentru avize. Vi se pare normal să venim pentru orice aviz? Cine suntem noi? Au trecut atâţia ani... Pe an ce trece a crescut centralizarea. (...) Pot să stau în faţa a 10 politicieni care au fost miniştri în administraţie şi să le arăt cum trebuie să funcţioneze un sistem", a mai spus Falcă, apreciind că "e mai periculos ce se întâmplă cu regionalizarea, decât cu sistemul electoral local".

În opinia lui Falcă, premierul Dacian Cioloş are menirea să facă, în zece luni, "două mari lucruri": "reorganizarea administrativă şi pregătirea pentru regionalizare. Cred că poate să spună 'daţi-ne trei consultanţi dintr-un partid, trei din altul, să facem documentul, să facem dezbatere publică. Dacă documentul e bun, societatea civilă e cu noi."

Sursa realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite