Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Expoziție documentară dedicată Bicentenarului Teologiei arădene (1822-2022)

Evenimentele dedicate Bicentenarului Teologiei arădene înscriu în șirul lor un eveniment de excepție: Expoziția documentară intitulată „Bicentenar – 200 de ani de învățământ teologic ortodox arădean în imagini”. Manifestarea culturală a avut loc duminică, 22 mai 2022, ora 18:30, la Sala „Clio” din cadrul Complexului Muzeal Arad.

Expoziția a prezentat publicului fotografii și vederi de epocă, documente, manuscrise,  reviste, periodice, lucrări de specialitate tipărite, precum și obiecte ale profesorilor și absolvenților Institutului Teologic și ai Academiei Teologice din Arad.

Expoziție documentară dedicată Bicentenarului Teologiei arădene (1822-2022)
Comentează 0

La eveniment au participat ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Arad Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului; Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” corpul profesoral al Facultății de Teologie din Arad, preoți, profesori, istorici, cercetători, documentariști, muzeografi, iubitori de cultură și de istorie și un public numeros.

În deschiderea manifestării, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a dresat cuvânt de salut celor prezenți arătând că această expoziție documentară „are în vedere istoria învățământului teologic ortodox arădean în formele ei de Institut și Academie, un recurs binevenit la forța imaginii și a obiectelor patrimoniale ale Facultății de Teologie Ortodoxă. Prezentată la Complexul Muzeal din Arad, expoziția pune în evidență fotografii, documente, lucrări de specialitate ale profesorilor Institutului și Academiei Teologice, reviste, obiecte, toate având rol anamnetic și de familiarizare a publicului cu o parte a istoriei culturale a cetății Aradului”. Totodată, părintele decan a mai precizat că expoziția este „un dar făcut arădenilor și un moment în care Teologia arădeană și-a ilustrat dimensiunea culturală și socială pentru cetatea Aradului”.

În continuarea evenimentului, Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, a salutat pe cei prezenți în sală, subliniind faptul că este o zi încărcată de istorie, redată prin imagini. Domnia sa a felicitat pe organizatorii acestui eveniment cultural.

După acest moment introductiv a avut loc vernisarea expoziției de către Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, care a arătat că „seara de astăzi întregește șirul manifestărilor dedicate Bicentenarului Teologiei arădene, prin imagine și vizualizare, punându-ne în mod nemijlocit cu atmosfera și duhul în care au trăit și au activat înaintașii noștri. Se cădea, la un astfel de moment Bicentenar, să avem și un contact nemijlocit cu epoca și personalitățile care au făcut istorie și au înscris în veșnicie o pilduitoare jertfelnicie pentru credință și neam”.

În încheierea acestei manifestări IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a dresat cuvânt de binecuvântare celor prezenți evidențiind faptul că memoria dascălilor de teologie din Arad nu a fost uitată nici în vremuri de restriște, ci a fost păstrată cu sfințenie de familiile acestora și de Biserică. Un exemplu în acest sens este și familia părintelui Dr. Teodor Botiș, cu care Înaltpreasfinția Sa a avut strânse legături. În același cuvânt ierarhul a apreciat atașamentul dascălilor de teologie și al credincioșilor față de strădaniile înaintașilor, atașament arătat prin păstrarea și conservarea valorilor trecutului, prin organizarea expoziției și interesul publicului. Teologia arădeană a arătat că are o istorie vrednică de cinstire, a mai adăugat Arhiepiscopul Aradului.

 

Expoziția prezintă un inestimabil patrimoniu cultural, parte integrantă a patrimoniului cultural arădean și național și repune în circuitul cultural al cetății Aradului patrimoniul cultural al învățământului teologic din Arad. Acest impresionant patrimoniu cultural descoperă o istorie biseculară, un trecut de forță al acestei instituții de sine stătătoare, generatoare de credință, cultură și sentiment național. Tot ceea ce a fost lumină și luminare pentru românii din aceste părți, în veacul XIX și prima jumătatea a veacului XX, se datorează acestei instituții, oamenilor care au patronat-o, oamenilor care au slujit-o și oamenilor care s-au format în ea.

Vorbim despre o istorie dinamică și vie, pe nedrept curmată și uitată în perioada comunistă, despre o istorie repusă pe făgașul ei de drept, despre o istorie care generează un viitor responsabil, despre o istorie care a fost pusă la dispoziția publicului arădean într-un context comemorativ de excepție.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite