Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Expoziția „Istoria turismului în insigne“, în Clădirea Preparandiei

Colecția de insigne a arădeanului Titus Sever Dan Ștefanov va fi expusă în Clădirea Preparandiei din municipiul Arad în perioada 12 – 22 februarie, ocazie cu care colecționarul dorește să aducă un omagiu personalităților care au contribuit la dezvoltatea și promovarea turismului arădean de-a lungul timpului.

Expoziția „Istoria turismului în insigne“, în Clădirea Preparandiei
Comentează 0

Expoziția „Istoria turismului în insigne“, organizată de Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, va avea loc în perioada 12 – 22 februarie, în Clădirea Preparandiei.

Insignele care vor putea fi admirate vor fi grupate pe mai multe teme: „Speologie“, „Drumeții veterani“, „Pedagogie“, „Comerț“, „Energie“, „Ecologie“, „Roata de fier cu aripă - CFR“.

Printre exponate se vor regăsi și câteva insigne care au fost emise în anul 1982, când a fost organizată „Tura albastră – Drumul prieteniei“ – o expediție montană prin cinci țări care a însumat 4.200 de kilometri.

Cea mai veche insignă din colecția lui Titus Ștefanov, care va fi expusă în Clădirea Preparandiei, a fost emisă în anul 1862 de Clubul Alpin Austriac, iar cea mai valoroasă piesă a colecției este din județul Arad, a fost emisă în 1899 de Societatea Turistică a Zonelor Montane „Zărand – Codru Moma“.

De asemenea, în cadrul expoziției vor putea fi văzute câteva portrete care reprezintă personalitățile care au contribuit la dezvoltarea și promovarea turismului arădean, printre care Czaran Gyula, specialist în turism, originar din Șepreuș, care, timp de mai mulți ani a explorat Stațiunea Moneasa și munții din jurul acesteia.

Expoziția din Clădirea Preparandiei va fi deschisă în 12 februarie, la ora 17.00.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00 și sâmbăta între orele 10.00 și 14.00.

Intrarea este liberă.

Ștefanov Titus Sever Dan s-a născut în 27 mai 1940 la Arad și colecționează insigne din anul 1982, având în prezent o colecție de 2.000 de piese, majoritatea fiind emise de instituții și cluburi de turism din mai multe țări.

Cele mai multe dintre piesele colecției au fost adunate datorită pasiunii acestuia pentru expediții montane și turism, timp de 55 de ani practicând drumețiile pe munte.

Titus Ștefanov este singurul român care a participat, în anul 1982, la cea mai mare expediție montantă din Europa, „Tura Albastră – Drumul Prieteniei“, care a însemnat un parcurs de 4.200 kilometri prin țări precum Bulgaria, Ungaria, Cehia și Germania, ocazie cu care a colecționat zeci de insigne.

Titus Ștefanov este membru fondator al mișcării „Veniți cu noi“, al Asociației „Prietenii naturii“, al Asociației „Amicii Zărandului“ și al Asociației Turiștilor Montani din Arad.

Este autorul volumului „Scurta istorie a turismului arădean“, iar de-a lungul timpului a descoperit și a promovat mai multe trasee turistice din Munții Zărandului.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite