Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Centrul Aradului prinde culoare

Centrul istoric al Aradului a reprezentat mereu cel mai mare punct de interes atât pentru arădeni cât şi pentru turişti datorită clădirilor istroice construite acum sute de ani în stiluri precum secession (stil predominant în Arad faţă de alte oraşe ale României), eclectic, gotic sau renascentist.

Centrul Aradului prinde culoare
Comentează 2

Din păcate, trecerea timpului şi-a pus puternic amprenta asupra acestor monumente, majoritatea fiind într-o stare avansată de degradare devenind un real pericol pentru trecători din cauza tencuielii care se desprindea de pe faţadă. Cu toate acestea, tot mai mulţi proprietari au început procesul de renovare reuşind astfel să dea „un suflu nou” centrului oraşului. Acest lucru se întâmpla fie din iniţiativa proprietarilor, fie datorită măsurilor de supraimpozitare luate de Primăria Municipiului Arad.

Anul acesta, proprietarii mai multor clădiri istorice vor plati un impozit mai mare, majorat cu un procent de 100%, 200%, 300%, 400% şi 500% în funcţie de nivelul de degradare al cladirilor. Măsura luată de Primărie a fost bine văzută de cetăţenii oraşului care apreciază rezultatul final al renovărilor monumentelor istorice.

„Aradul a fost tot timpul o urbe europeană cu o bogată moștenire arhitecturală, cu activitate economică intensă, cu oameni harnici și gospodari care au construit un oraș frumos cu clădiri impozante. Din păcate, comunismul și-a pus amprenta asupra societății noastre, distrugând conceptul de proprietate privată, precum și obligațiile și beneficiile ce decurg din acesta. Prin activitatea de promovare în mediul online a clădirilor a căror fațade au fost renovate, doresc să scot în evidență modelele de bună practică privind reabilitarea clădirilor din zona protejată și să contribui la restabilirea încrederii arădenilor în capacitatea proprie de a contribui la înfrumusețarea orașului. Pe scurt, vreau să le demonstrez că se poate”, a declarat Boca Bogdan, vicepreşedinte al Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Protecţia Mediului şi Turism din cardul Consiliului Local Municipal Arad.

C.F.

Galerie foto (11)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite