Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Efect invers sau simțul schimbărilor

Efect invers sau simțul schimbărilor
Comentează 0

Am vizionat în aceste zile două meciuri în care au fost implicate 3 echipe spaniole: Barcelona, Alaves și Real Madrid. Rar îmi scapă vreun meci al Realului ,iar de-a lungul timpului am avut ocazia să analizez  felul de a gândi al antrenorilor care s-au perindat pe la conducerea echipei madrilene. Mă opresc la modul lor de a efectua înlocuirile de jucători din meci. Dintre ultimii , aflați la cârma echipei, Zinedine Zidane  a dat dovadă de cel mai fin simț al schimbărilor. Poate pentru că a jucat fotbal pe un post în care trebuia să și gândească, poate din intuiție ( mai puțin probabil), poate pentru că are jucători de valoare pe banca de rezervă. Cert este că știe când și cum să facă înlocuirile.
Să facem o comparație luând în balanță meciul Barcelona -Alaves  din campionatul Spaniei și Real Madrid- Sporting Lisabona din Liga Campionilor.
Încrezător în sine, având în fața sa  pe Deportivo Alaves, un adversar proaspăt promovat din liga secundă, Luis Enrique, antrenorul Barcelonei a gândit să-și odihnească jucătorii de bază pentru , zic  eu, meciul din Liga campionilor, contra lui Celtic. A reușit acest lucru, catalanii administrând scoțienilor 7 goluri fără să primească vreunul, dar în meciul din La Liga, Alaves a prezentat  o rezistență neașteptată de Enrique și nici de rezervele introduse ca titulari în primul 11 nu s-au mai putut opune înfrângerii ( scor 1-2). Timpul trecea, tehnicianul catalan se încăpățâna să nu facă schimbări , iar când s-a hotărât  în ultimul moment , să-i introducă în teren pe ” greii” Messi, Suarez și Iniesta, a fost prea târziu.
La Real, Zinedine Zidane a încercat în meciul de Liga Campionilor , să  testeze posibilitățile fizice ( după accidentările din ultimul timp) ale altor trei ” grei”, Ronaldo, Benzema și Bale, introducându-i din primul minut în luptă. S-a simțit imediat lipsa lor de jocuri, iar portughezii de la Sporting i-au taxat. Dar Zidane și-a dat seama la timp că e necesar de ” sânge ” odihnit și a făcut exact schimbările care trebuia să le facă. Au ieșit  Benzema și Bale și au intrat Lucas și Morata , răsturnînd scorul. Poate dacă mai era timp și mai ales era necesar îl schimba și pe Ronaldo, dar acesta e ” prea mare ” ca să ai îndrăzneala de a-l înlocui, așa că trebuia să rămână în teren să execute acea magistrală lovitură în vinclul porții portugheze.
Diferența  ca valoare, per general, dintre echipa Barcelona și Real Madrid ( cu plus pentru Barca) se reflectă în sens invers la nivelul antrenorilor.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite