Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dumitru Șerban nu va mai fi Cetățean de Onoare al Aradului

Astăzi, consilierii municipali au avut de votat proiectul prin care „se retrage Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad  acordat  domnului prof. univ.dr. Dumitru ȘERBAN, ca urmare a producerii prejudiciului de imagine pentru Municipiul Arad în calitate de fost  colaborator al Securității, conform Sentinței civile nr. 548/2010 a Curții de Apel București, rămasă definitivă la data de 19.06.2012”. Dumitru Șerban este președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad, fiind numit Cetățean de Onoare al Aradului în anul 2021. 

Dumitru Șerban nu va mai fi Cetățean de Onoare al Aradului
Comentează 0

Amintim că în Monitorul Oficial 333/13.VI.2014 a fost publicată decizia Curții de Apel București, prin care instanța dă dreptate CNSAS (Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității), anunțând calitatea de colaborator al Securității a lui Dumitru Șerban.

Proiectul de hotărâre, inițiat de grupul USR, a fost votat astăzi în ședința extraordinară a CLM, dar a avut parte și de o intervenție a consilierului USR Codrian Vlad. 

Grupul nostru are o problema că Aradul, oraș martir, al doilea județ în care s-a ieșit în stradă la Revoluție îl avem ca cetățean de onoare pe un colaborator al securității. Și-a turnat colegii unu că vrea să plece în străinătate, unul că ascultă Europa Liberă. În decizia în care s-a acordat hotărârea de cetățean de onoare nu exista mențiunea că a fost colaborator al Securității. Unui cetățean i se poate retrage titlul daca aduce atingere imaginii Aradului. Nu știu dacă imaginea Aradului rămâne la fel după ce a apărut în presă că era colaborator al Securității”, a spus Codrin Vlad. 

Primarul Călin Bibarț a răspunns: „Ați spus că i s-a acordat și că nu aveți nimic împotriva activității cultural artistice. Titlul s-a acordat pe partea artistică la fel poate fi pentru un sportiv. Ați spus că oi acordăm sau retragem pe baza unui document votat în Consiliul Local, până atunci lucrăm cu un act normativ în vigoare”. 

Codrin Vlad a spus: „În regulament e specificat că dacă cetățeanul aduce atingere imaginii orașului poate să i se retragă. Au apărut aceste date în articolele de presă în anii trecuți”. 

Dumitru Șerban s-a născut în data de 3 iulie 1948, la Gura Ialomiței, județul Ialomița. A studiat al Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, specializarea sculptură, promoția 1977. Teză de doctorat a fost intitulată - Sculptura de simpozion, fenomen al artei contemporane, coordonator științific prof. univ. dr. Constantin Prut, susținut în anul 2004. 

 


Scrie un comentariu

trimite