Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Două incendii cauzate azi de coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile

 Două incendii cauzate azi de coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile
Comentează 0

Pompierii arădeni au intervenit în această a doua zi de Paște pentru stingerea a două incendii cauzate de coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile.

În această după-amiază, în jurul orei 18:00, pompierii militari ai Detașamentului Ineu au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Agrișu Mare.

La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul unei anexe, pe o suprafață de aproximativ 30mp, propagat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 100mp, cu posibilitate de extindere la întreaga locuință cât și la casele învecinate.

După aproximativ două ore de intervenție incendiul a fost lichidat, pompierii salvând astfel casa cu bunurile aflate în interior, precum și casele din imediata proximitate.
În urma flăcărilor, anexa a fost distrusă în totalitate iar acoperișul casei a ars pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic cauzat de burlanul metalic de fum, amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Tot în această după-amiază, în jurul orei 19:30, pompierii Detașamentului Ineu au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, tot din cauza unui coș/burlan de fum necurăţat sau amplasat necorespunzător față de materialele combustibile, la acoperişul unei locuinţe  din localitatea Bocsig.
    Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga casă și limitând pagubele la nivelul coșului de fum.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiș” al judeţului Arad reaminteşte cetățenilor faptul că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.

Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurățarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
 
Pentru asigurarea securităţii la incendiu, coşurile de fum necesită respectarea următoarelor condiţii:
 
– când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc;
– la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn;
– în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri;
– în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
– gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
– se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;
– în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;
– se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
– Coşurile și burlanele de fum trebuie să fie verificate și curăţate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de către personal specializat, a precizat Biroul de Presă al ISU Arad.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite