Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DNA, măsură fără precedent în semn de protest față de ordonanța 7

Direcția Națională Anticorupție a decis să își suspende activitatea în semn de protest față de OUG de modificare a legilor justiției. 

DNA, măsură fără precedent în semn de protest față de ordonanța 7
Comentează 0

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis marți suspendarea activităţii, ca răspuns la modificările legilor justiției, aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/19.02.2019.

Pe pagina oficială a Direcției a fost postat următorul mesaj: DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată

Ieri, DIICOT a decis să protesteze față de „modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar“.

De asemenea, DIICOT a mai decis suspendarea activității între orele 08.00-12.00, în fiecare zi, în intervalul 26.02.2019-08.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.

Mai multe Parchete și instanțe din țară au decis la rândul lor suspendarea activității.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că orice lege este perfectibilă, însă luni s-a dezbătut modificările aduse la Ordonanța 7, modificări care se vor respecta, așa cum au fost agreate.

”Am avut ieri o dezbatere privind Ordonanța 7, nu ne-am dus către alte legi ale justiției. Competența noastră se referea la această Ordonanță”, a spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a mai spus că orice lege e perfectibilă. ”Orice lege poate fi modificată pentru că nu e venită de la Dumnezeu, dar presupune o altă procedură, o altă dezbatere”, a completat acesta, referindu-se la modificările legilor justiției, în general.

”În urma dezbaterii am convenit niște modificări ale Ordonanței 7 pe care le vom respecta”, a mai spus ministrul Justiției.

”Nu am văzut criticile din PSD, dar dacă sunt din PSD, adică din partidul majoritar, să inițieze procedura de modificare. Că să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran, te aliniezi cu cei nemulțumiți, dai și mai bine pe ecran”, a declarat Tudorel Toader.

Florin Iordcahe, vicepreședintele Camerei Deputaților și fost ministrul al Justiției în Guvernul Grindeanu, spune că Ministerul Justiției a greșit când a emis celebra Ordonanță 7, pentru că nu au fost purtatea dialoguri, înainte de adoptare, cu reprezentanții magistraților.

Fostul ministrul crede că premierul Viorica Dăncilă a procedat corect când a lansat un dialog cu magistrații și consideră că a fost o greșeală că Ministerul Justiției nu a avut consultări mai ample cu aceștia înaintea adoptării OUG 7.

DIICOT își suspendă activitatea de marți, 26 februarie până pe 8 martie, timp de 4 ore în fiecare zi. Decizia e fără precedent și vine ca urmare a ordonanței care modifică legile justiției. DIICOT investighează toate dosarele privind infracțiunile de crimă organizată și terorism.

De asemenea, magistrații din mai multe instanțe și parchete din țară au decis să-și suspende activitatea. Cu toții sunt nemulțumiți de modificări aduse legilor justiției, prin ordonanță de urgență.

Luni s-a votat si suspendarea activitatii si la: Judecatoria Sectorul 2, Judecatoria Târgoviște, Parchetul Judecatoriei Drăgășani, Parchetul Judecatoriei Sector 5, Curtea de Apel Pitesti și Parchetul Tribunalului Mureș.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite