Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Din colț în colț

 Au mai rămas câteva luni până la alegerile prezidențiale, iar partidele serioase sau, mă rog, care au pretenția că ar fi serioase, au intrat în febra pregătirilor.

Dacă la PNL lucrurile sunt cât se poate de clare, partidul susținând în mod natural același candidat pe care l-a susținut în 2014 și care i-a adus victoria, Klaus Iohannis, USR a reușit în cele din urmă să rezolve dilema Cioloș-Barna, probabil și cu puțin ajutor de la Paris, mergând pe mâna lui Barna, PSD încă mai caută și se caută.

Din colț în colț
Comentează 0

Este pentru prima dată în istoria noastră postrevoluționară când Partidul Social Democrat, fie că s-a numit așa, fie Partidul Democrației Sociale din România, fie Frontul Democrat al Salvării Naționale, fie Frontul Salvării Naționale (înainte de ruptura apărută între tabăra Roman și tabăra Iliescu) riscă să nu mai intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ar fi un eșec de proporții. Iar sociologii avertizează că există și această posibilitate. După cum sunt făcute cărțile în momentul de față se prefigurează o finală sibiană, Iohannis-Barna, asta, în condițiile în care și useristul este originar din Sibiu, la fel ca președintele în funcție.

Cum a fost posibil ca partidul cel mai mare al României să decadă în asemenea hal? Dacă ar fi să căutăm un răspuns format dintr-un singur cuvânt acela ar fi... ați ghicit: Dragnea. Omul datorită căruia a obținut victoria categorică din 2016 este și cel care aproape și-a îngropat partidul. Iar succesoarea sa, cea care era percepută ca un om de paie, cea care după condamnarea fostului lider s-a delimitat de el, nu cred că are suficientă forță să tragă partidul din prăpastie. O eventuală candidatură a sa la funcția supremă în stat va fi sortită eșecului, iar favoritul său (o anumită parte a presei centrale susține că ar fi mai mult decât atât) Eugen Orlando Discotecaru' Chiparosu' Teodorovici stă și mai prost în sondaje, iar aseară a anunțat că intrarea sa în cursa pentru Palatul Cotroceni nu mai este de actualitate.

O posibilă salvare ar putea veni de la Gabriela Firea, care după ce a tot declarat că nici nu se gândește să candideze la prezidențiale, a reevaluat situația și a decis că ar fi cazul să își încerce și ea norocul. Personal, a fost o vreme în care aveam o părere foarte bună despre ea, ca ziaristă și chiar ca om politic. Au venit însă o serie de derapaje, atacurile sub centură la Klaus Iohannis, candidat pe atunci la prezidențiale, făcut cu ou și cu oțet că... nu are copii, deci nu e bun de președinte, scandalurile în care a fost implicată prin București și modul în care s-a rățoit ca o țață din ultima mahala la un protestatar care o înjura, asta în timp ce știa că se află în transmisiune directă, cu camerele îndreptate spre ea. Cu toate acestea, stă bine în sondaje, iar candidatura sa ar putea fi șansa PSD de a intra în turul al doilea. Mă cam îndoiesc însă că  Dăncilă ar avea curajul să meargă pe mâna primarului general, având în vedere că în eventualitatea unui scor bun (intrarea în finală, că șanse de câștig nu prea există la cum sunt făcute cărțile în acest moment) ar putea reprezenta o variantă serioasă pentru scaunul de președinte al social-democraților. Și așa însă, având în vedere modul în care arată PSD-ul în momentul de față, Firea pare un far călăuzitor.

Pe de altă parte, desemnarea unui alt candidat, care nu va intra în turul al doilea, coroborată cu o eventuală candidatură independentă a Gabrielei Firea, care are toate șansele să obțină un scor mai bun, ar lăsa-o pe Dăncilă în ofsaid. Despre partid, ce să mai vorbesc. Dacă acum dă din colț în colț, la alegerile locale și generale va fi dezastru. Și deja sunt voci care compară PSD cu PNȚCD-ul...

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite