Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dezvoltarea consumului pe baza energiei verzi: cursuri organizate de CJA în parteneriat cu UAV şi comuna Buteni

Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” și comuna Buteni, organizează, timp de două zile, o serie de cursuri pentru administrațiile locale. Instruirile au ca scop dezvoltarea consumului pe baza energiei verzi și sunt realizare în cadrul unui proiect cu finanțare prin fonduri norvegiene.

Dezvoltarea consumului pe baza energiei verzi: cursuri organizate de CJA în parteneriat cu UAV şi comuna Buteni
Comentează 0

„Este esențial pentru reprezentanții instituțiilor publice să înțeleagă că avem nevoie de o eficientizare a consumului energetic. Există domenii în care se înregistrează un consum energetic crescut și aici trebuie să intervenim, să facem modificările necesare pentru a optimiza acest proces.  Cu toții trebuie să conștientizăm, atât la nivel industrial, cât și casnic, direcția spre care trebuie să ne îndreptăm. Este important să ne axăm pe dezvoltarea consumului având ca sursă energia verde, pe reducerea costurilor, concomitent cu protejarea mediului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, prezent la dezbaterea organizată de Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Administrația județeană are deja în lucru mai multe proiecte majore de reabilitare energetică a unor clădiri. Este vorba, în primul rând, despre clădirea fostului Spital Municipal, proiect care are o valoare de peste 15 milioane de lei. Lucrările vor include izolarea termică a fațadei, înlocuirea ușilor și ferestrelor, refacerea hidroizolației, modernizarea sistemului de iluminat, dotarea cu sisteme de încălzire eficiente, instalarea de surse de energie regenerabilă și instalarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

De asemenea, Consiliul Județean Arad a câștigat proiecte de finanțare europeană pentru eficientizare energetică, și la instituțiile culturale din subordine, la Muzeu și la Bibliotecă. Proiectul, în valoare de aproape 15 milioane de lei, prevede atât măsuri de termoizolare și de modernizare a instalațiilor, cât și introducerea unor sisteme alternative de producere a energiei termice (surse regenerabile) sau alte măsuri de creștere a performanței termice și energetice.

Nu în ultimul rând, construcția noului Complex Matern-Pediatrie a abordat, încă din faza de proiectare, soluții verzi pentru utilizarea energiei.

„Personal, consider că energia verde este energia viitorului. De aceea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, am considerat oportună accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea şi cultivarea competenţelor şi abilităţilor personalului angajat în domeniul energetic. Am cerut și funcționarilor din Consiliul Județean, și directorilor instituțiilor subordonate, să găsească soluții pentru a deveni prosumatori, să realizăm o eficiență energetică în cât mai multe domenii, iar fondurile economisite să le redirecționăm către alte proiecte de dezvoltare”, a completat Iustin Cionca.

UAT Județul Arad (Promotor de proiect) implementează proiectul „Cunoștințe sporite privind energia regenerabilă și eficiența energetică prin formare și schimburi de bune practici între profesioniști din județul Arad și partenerii norvegieni”, în parteneriat cu UAT Comuna Buteni, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea din Ostfold (Norvegia) și UAT Comuna Tomești (județul Hunedoara). Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014‐2021 - Programul pentru Energie în România.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite