Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dezastrul BREXIT, în ultimul act. Marea Britanie, la un pas de a-și amâna ieșirea din UE

Premierul britanic Theresa May susține că a obținut un acord îmbunătățit cu UE pentru Brexit, care merită votul parlamentarilor de la Londra, vot ce urmează a avea loc chiar azi. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a anunțat deja însă că va vota împotria acordului. Respingerea acestui acord ar putea duce la amânarea Brexit-ului, cu câteva luni, notează BBC.  

Dezastrul BREXIT, în ultimul act. Marea Britanie, la un pas de a-și amâna ieșirea din UE
Comentează 0

Deși părea greu de crezut că se va întâmpla, Londra și UE au ajuns în cele din urmă la o înțelegere pentru Brexit, înțelegere care ar trebui să atenueze îngrijorările criticilor cu privire la statutul graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Cel puțin așa susține guvernul britanic.

"În seara aceasta, la Strasbourg, premierul (Theresa May) a obţinut schimbări obligatorii din punct de vedere juridic care întăresc şi îmbunătăţesc Acordul de retragere şi declaraţia politică", a anunţat vicepremierul David Lidington, care a solicitat parlamentarilor britanici să voteze acordul în momentul în care acesta le va fi prezentat marţi, potrivit Agerpres.

El a promis parlamentarilor prezentarea a două documente. "Primul confirmă faptul că UE nu poate menține Marea Britanie în plasa de siguranţă pe o perioadă nedeterminată", a declarat liderul britanic, referindu-se la clauza de "backstop", dispoziţie care prevede menţinerea, ca ultimă soluţie, a Regatului Unit într-o uniune vamală pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În plus, "instrumentul comun reflectă angajamentul Regatului Unit şi al UE de a depune eforturi pentru a înlocui plasa de siguranţă cu măsuri alternative până în decembrie 2020".

Totuși, vorbind de la Strasbourg, Theresa May a admis că acordul original nu a fost modificat și că noile documente vor fi adăugate acestuia, fiind la fel de puternice din punct de vedere juridic. 

De menționat că la mijlocul lunii ianuarie, aleşii britanici au respins cu un vot covârşitor acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie de premier cu Bruxelles-ul, trimiţându-l înapoi pe masa negocierilor.

Primul care și-a manifestat opoziția față de noul acord a fost șeful laburiștilor, Jeremy Corbyn. Corbyn a subliniat că schimbările nu reflectă promisiunile făcute de Theresa May și le-a cerut laburiștilor să voteze împotriva acordului.

Semne rele pentru acord au venit și de la Liberal Democrați sau de la grupul independenților.

Cei mai aprigi susținători ai Brexit-ului nu s-au pronunțat încă, dar este cunoscut că aceștia cereau renunțarea totală la așa-numitul "backstop" irlandez.

Dacă acordul este respins, situația se precipită pentru Marea Britanie, care ar trebui să părăsească UE pe 29 martie. Astfel, în Parlamentul de la Londra ar urma să aibă loc o nouă serie de voturi cu scopul de a mandata premierul să ceară o amânare a Brexitului, cel mai probabil cu câteva luni.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite