Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DEZASTRU arheologic la Constanța. Cum riscă România să piardă 1 milion de euro din cauza unui arheolog incompetent

Cazinoul (și faleza lui), cea mai reprezentativă imagine a Constanței. O construcție monument istoric, așezată pe locul în care cu două mii de ani în urmă era un port antic de seamă, este mândria Constanței. Doi dintre arheologii Muzeului de Arheologie Constanța au dat undă verde, în iunie 2020, apariției de construcții peste vestigiile antice de sub mare, de lângă Cazino. Aceiași arheologi au început să dea vina acum pe pe Ministerul Culturii, pe DNA, pe Armata Română ca să-și acopere defectuoasa cercetare din teren. Cei doi au făcut un raport care poate duce la distrugerea vestigiilor antice.

DEZASTRU arheologic la Constanța. Cum riscă România să piardă 1 milion de euro din cauza unui arheolog incompetent
Comentează 0

Unul dintre aceștia este Cătălin Dobrinescu, arheolog care face parte din Comisia Națională de Arheologie, cel care a întocmit un raport de evaluare arheologică din concluziile căreia reiese că NU a identificat obiecte cu caracter istoric notabil în zona Cazinoului Constanța. 

Cătălin Dobrinescu a făcut un raport de evaluare arheologică care dă loc distrugerii unor vestigii antice din zona Cazinoului din Constanța.

Cine este Cătălin Dobrinescu - arheolog iresponsabil, membru în Comisia Națională de Arheologie, autointitulat, pe nedrept, "scafandru UNESCO"

Potrivit unei ample anchete de presă plusinfo.org, arheologul Cătălin Dobrinescu, cel care în mod fals se declară „scafandru arheolog” și care în mod fals ocupă postul de șef al departamentului de arheologie subacvatică, el nefiind oficial scafandru conform legilor din România, a ajuns, în luna iunie 2020, membru în Comisia Națională de Arheologie. 

Chiar prima ședință în care a participat ca membru în Comisia Națională de Arheologie, falsul scafandru arheolog a prezentat o evaluare arheologică pentru zona Cazinoului din Constanța, unde urmează să se construiască un nou dig și o nouă faleză de promenadă. Evaluarea falsului scafandru arheolog a fost însușită de Comisia Națională de Arheologie ca fiind corectă, în luna iunie 2020.
   
Evaluarea arheologică a falsului scafandru arheolog este una evident incorectă, întrucât în ea nu apar vestigii antice din zona submersă aferentă Cazinoului, vestigii ce se pot vedea chiar și cu ochiul liber. 

După semnalarea cazului în presă, Comisia Națională de Arheologie a decis să paseze problema la Direcția Județeană de Cultură. Însă nu Direcția Județeană de Cultură decide dacă un raport de evaluare este ilegal întocmit, ci însăși Cimisia Națională de Arheologie.

Potrivit aceleiași publicații, arheologul Cătălin Dobrinescu și-a arogat, în mod fals, statut de scafandru, el urmând un curs banal de scafandru recreațional. În plus, tot în mod fals, arheologul Cătălin Dobrinescu se prezintă pe sine drept „scafandru arheolog UNESCO”, profesia de scafandru neputând fi girată de UNESCO. Instituția cu numele UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, nu poate să se substituie organismelor naționale care oferă acreditări profesionale. Nu există pompieri UNESCO, nu există piloți UNESCO, nu există șoferi UNESCO, cum nu există scafandri UNESCO. Mai întâi obține cineva o calificare profesională dată de autorități competente și apoi se poate asocia în proiecte ale UNESCO, nu invers. 

În cazul arheologului Dobrinescu, acesta a vrut să dea impresia că este scafandru implicat în proiecte UNESCO înainte de a fi scafandru. 

România riscă să piardă 1 milion de euro din cauza unui arheolog incompetent 

Minciuna și incompetența sa au dus la investigația DNA deschisă la Constanța în privința corabiei neidentificate în zona de extracție a nisipului. Dar e mai grav de atât: Consiliul Județean Constanța, la solicitarea departamentului de „Cercetare subacvatică” al Muzeului de Arheologie din Constanța, a achiziționat, în 2020 echipamente de scafandrerie, peridoc, o barcă etc. pentru un departament de scafandrerie neautorizată, deci neavând scafandri. Acest fals va genera obligația de a înapoia banii. 

Cu bani cheltuiți în van din cauza arheologului autointitulat „scafandru”, Ministerul Culturii s-a mai trezit cu o problemă. Falsul scafandru arheolog nici nu a făcut o cercetare corectă în cazul zonei submerse din fața Cazinoului Constanța. Din evaluarea lui în acea zonă, nu sunt vestigii și artefacte cu caracter istoric demne de luat în seamă într-o evaluare arheologică. 

Numai că... surpriză! În imaginile prezentate de plusinfo.org, apar câteva din vestigiile ratate. Ministerul Culturii are coordonatele GPS ale fiecăruia și poate declanșa degrabă o anchetă. O coloană antică e chiar pe mal, deci o putea vedea și fără a fi „scafandru UNESCO”. 

Imagine

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite