Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Decizii grele pentru Klaus Iohannis

Revocarea procurorului general Augustin Lazăr, numirea noilor miniștri, legea pensiilor și legea bugetului sunt doar câteva din subiectele fierbinți care depind de semnătura lui Klaus Iohannis.

Decizii grele pentru Klaus Iohannis
Comentează 0

În 2019, pe masa președintelui Klaus Iohannis ajung proiecte controversate. Anul care s-a încheiat a fost unul al controverselor între președintele Klaus Iohannis și coaliția de guvernare. Și nici anul care vine nu se anunță a fi diferit.

Pe masa președintelui ajung proiecte controversate și solicitări cărora președintele trebuie să le dea un răspuns. Revocarea procurorului general Augustin Lazăr, numirea noilor miniștri, legea pensiilor și legea bugetului sunt doar câteva din subiectele fierbinți care depind de semnătura lui Klaus Iohannis.

Printre acestea se numără legea bugetului de stat pentru anul 2019. Președintele Klaus Iohannis a criticat în repetate rândul modul în care PSD și ALDE au gestionat banii publici. În anul 2018 Klaus Iohannis a respins proiectul care a ajuns la promulgare și a cerut modificarea acestuia.

O altă lege care ajunge la promulgare este legea pensiilor. Opoziția a criticat acest proiect, invocând lipsa de sustenabilitate și impactul bugetar care ajunge la peste 81 de miliarde de lei în anul 2022, când toate pensiile vor fi recalculate.

Președintele va fi solicitat să promulge și proiectul de lege care îi scapă de închisoare pe cei care fac evaziune fiscală, dacă achită prejudiciul.

Potrivit constituției președintele poate refuza o singura data promulgarea unei legi. O altă cale de atac pe care o are la îndemână este sesizarea CCR. În anul 2018, din cele 81 de sesizări tranșate de CCR aproape jumătate au fost formulate de președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a rămas cu restanțe și din 2018. Trebuie să dea un răspuns legat de revocarea lui Augustin Lazăr și să ia o decizie în cazul numirii noilo miniștri pe care să o comunice "în scris si motivat", așa cum a spus CCR.

2019. SUBIECTE FIERBINȚI PE MASA DE LA COTROCENI

1. LEGEA BUGETULUI PENTRU ANUL 2019

2. NOUA LEGE A PENSIILOR

3. LEGEA CARE SCA PĂ EVAZIONIȘTII DE ÎNCHISOARE

4. REVOCAREA LUI AUGUSTIN LAZĂR

5. NUMIREA NOILOR MINIȘTRI

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite