Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„De pe Aeroportul Internațional Arad vom avea, la vară, patru zboruri pe săptămână către Turcia și unul către Tunisia”

Răzvan Cadar este cel mai nou membru al conducerii Consiliului Județean Arad, fiind ales în funcția de vicepreședinte pe 25 februarie. Având în vedere că a trecut deja mai bine de o lună de când a preluat portofoliul lăsat liber de Claudia Boghicevici, având astfel timp să se acomodeze cu noua poziție, i-am solicitat să ne acorde un interviu. Am discutat despre administrație, neocolind subiecte precum Aeroportul, cursele TAROM care nu au mai ajuns la Arad, dar nici cele de natură personală.

„De pe Aeroportul Internațional Arad vom avea, la vară, patru zboruri pe săptămână către Turcia și unul către Tunisia”
Comentează 0

- Pentru început, domnule Cadar, v-aș ruga să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră.

- Am 38 de ani, sunt căsătorit și am un copil. Sunt absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul UAV, promoția 2006. Am fost arbitru de fotbal, începând cu 1996, iar acum sunt președintele Comisiei Județene a Arbitrilor Arad. Ca arbitru am făcut parte din loturile federației, dar ceea ce este cel mai important, am învățat cât de important este sportul pentru sănătate.

Din 2010 am devenit membru al Partidului Național Liberal. În 2014 am fost ales secretar general al PNL, funcție pe care o ocup și în momentul de față, în noul PNL. Sunt consilier județean din 2016, activând în cadrul Comisiei de tineret, cultură și sport, iar din 25 februarie 2019 sunt vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

- Printre domeniile pe care le gestionați în momentul de față se află și Aeroportul. SC Aeroportul Internațional SA este o societate foarte importantă, care însă în momentul de față nu este exploatată la adevăratul potențial. La un moment dat se vorbea că vom avea curse TAROM către București, însă nu s-a întâmplat nimic concret. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

- Da, este adevărat. La un moment dat, parlamentarii PSD au anunțat că vom avea curse TAROM la Arad pe 1 Decembrie 2018. Ulterior s-au stabilit alte termene, vorbindu-se de lunile februarie-martie 2019. Suntem deja în aprilie și nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, nu avem nici noutăți despre intențiile celor de la TAROM. Promisiunile pesediștilor întârzie să fie puse în aplicare, și nu din vina noastră. În ceea ce ne privește însă vă putem spune că la vară vom avea din nou curse charter către anumite destinații turistice. De pe Aeroportul Internațional Arad vom avea patru zboruri pe săptămână către Turcia și unul către Tunisia. Miercuri va fi un avion care va decola cu destinația Turcia și unul cu destinația Tunisia, joi va fi un avion care va zbura în Turcia, iar vineri două, tot cu destinația Turcia.

- Alte destinații? Sunt șanse să plecăm, pe timpul verii, și în alte stațiuni decât cele din Turcia și Tunisia?

- Avem discuții și pentru alte destinații, dar anul acesta este greu să se mai concretizeze ceva, pentru că este nevoie de timp.

- Alături de Aeroport mai aveți în subordine și Biblioteca Județeană, Complexul Muzeal, Centrul Cultural Județean, mai pe scurt, tot ceea ce ține de cultură. Ce planuri aveți pe acest palier?

- Cultura este un domeniu foarte important. Nu doar pentru Consiliul Județean, nu doar pentru noi, ca oameni, ci și pentru investitorii care vor să vină la Arad. Reprezentanții oricărei firme mari care intenționează să facă o investiție aici sunt interesaţi de dezvoltarea mediului cultural. Dar să revin la întrebarea dumneavoastră. La Bibliotecă am început să facem o serie de amenajări interioare, dar se organizează și o serie de evenimente pentru ca arădenii să se întoarcă la carte. În afară de sediul central al Bibliotecii, avem patru secții în municipiu, cele din Vlaicu și Micălaca fiind cele mai mari. Vrem să le schimbăm înfățișarea, lucrând la tot ceea ce înseamnă identitate vizuală. De asemenea, intenționăm să deschidem o secție nouă, destinată romilor, pe strada Fînului. În acea zonă există un profesor de istorie de etnie romă care a fost foarte deschis la această idee și n-a devenit partener.

- Din informațiile pe care le avem ați suplimentat organigrama de la Complexul Muzeal. Câte posturi au fost sau vor fi înființate? Care sunt planurile de investiții?

- Organigrama Muzeului are 18 posturi noi, dar în momentul de față doar patru sunt bugetate. Intenția noastră este să sprijinim activitatea de cercetare arheologică, să scoatem din pivnițe cât mai multe exponate. Muzeul nostru are colecții importante care trebuie puse în valoare. Vrem să ducem o parte la Sinagogă, s-ar putea să trebuiască să achiziționăm un spațiu nou... Anul acesta, Consiliul Județean a alocat o sumă importantă pentru investiții la Complexul Muzeal. Acum facem reabilitările pe partea de Muzeu a Palatului Cultural, după renovarea Filarmonicii. 

Cel mai mare tablou care se află în patrimoniul Muzeului, Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“, pictat de Feszty, a fost restaurat. Este probabil cea mai importantă piesă și vrem să o punem în valoare. Astfel, intenționăm să amenajăm sala care a fost făcută special pentru această piesă. Cu siguranță, după ce va fi expusă, va atrage mulți turiști, din zona Ungariei și nu numai.

- Având în vedere că veniți din lumea sportului, haideți să vorbim puțin și despre acest domeniu. Ce pârghii are Consiliul Județean pentru a promova sportul de masă? Asta, în condițiile în care încă din vechime se spunea că Sănătatea este strâns legată de Sport. Or, se știe, Consiliul Județean investește sume importante în Sănătate.

- Încercăm să ajutăm și să promovăm diferite evenimente sportive prin Centrul Cultural Județean. CJA are foarte puține atribuții directe în acest domeniu, dar prin intermediul Centrului Cultural Județean încercăm să fim partenerii a cât mai multe asociații și cluburi care doresc să facă ceva pentru sportul de masă. Prin CCJA suntem parteneri la diferite crosuri, diferite competiții de ciclism, evenimente ale comunităților. Mai trebuie spus că suntem parteneri cu Asociația Județeană de Fotbal, alăturându-ne proiectului 120 de ani de fotbal în România, având în vedere că la Arad s-a jucat primul meci de fotbal de pe actualul teritoriu al României.

- Vă mulțumim. 

  

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite