Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

De ce pute în Arad? Garda de Mediu a fost la Frumușeni și va face verificări la Compania de Apă, Mureșel și Mureșul Mort / UPDATE: Garda de Mediu a găsit vinovatul, o fermă din Fântânele care riscă o amendă între 50.000 și 100.000 de lei

Un miros greu s-a făcut simțit în mai multe zone din municipiu. Revoltați, arădenii au reacționat pe rețelele de socializare, nemulțumiți că sunt nevoiți să suporte putoarea chiar și în propria casă. Și cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, oamenii arătă cu degetul în stânga și-n dreapta. Potrivit unora, de vină ar fi Compania de Apă, mirosul provenind de la nămolul produs la Stația de Epurare. Alții  susțin că putoarea vine dinspre zona Frumușeni-Fântânele, unde un fermier ce deține o suprafață mare de teren și-ar fi fertilizat pământul cu uree lichidă. Încă nu se știe sursa. Cert este însă că pute și pute tare.

De ce pute în Arad? Garda de Mediu a fost la Frumușeni și va face verificări la Compania de Apă, Mureșel și Mureșul Mort / UPDATE: Garda de Mediu a găsit vinovatul, o fermă din Fântânele care riscă o amendă între 50.000 și 100.000 de lei
Comentează 1

Update 1 Garda de Mediu a găsit vinovatul, o fermă din Fântânele care riscă o amendă între 50.000 și 100.000 de lei

În cele din urmă, Garda de Mediu a reușit să găsească vinovatul Este vorba despre o fermă din Fântânele, care acum riscă o amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei. „Ferma cu pricina a achiziționat dejecții de animale pe care le-a împrăștiat pe terenurile lucrate. În urma controlului efectuat s-a descoperit că nu s-au respectat autorizația de mediu, ghidul de bune practici și condițiile de mediu impuse”, a declarat Sorin Brădicean, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Arad.

Pe lângă amendă, reprezentanții fermei sunt obligați să ia unele măsuri pentru remedierea situației. „Având în vedere că a fost descoperit îngrășământ neîngropat în pământ, celor de acolo li s-a dispus să-l îngroape în maximum 24 de ore. De asemenea, s-a dispus ca tot îngrășământul care va fi împrăștiat de acum încolo să fie îngropat”, a încheiat Brădicean.

 


În ceea ce-i privește, reprezentanții Companiei de Apă se dezvinovățesc, postând pe propriul site un comunicat de presă. „Mirosul nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad, sistemul de canalizare și stația de epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități.  Nămolul produs la stația de epurare se aplică pe terenurile agricole în fiecare an în perioada iulie - octombrie, după încheierea unor acorduri de colaborare între fermieri și Compania de Apă Arad, acestea concretizându-se în emiterea permiselor de aplicare elaborate de Agenția pentru Protecția Mediului în baza studiilor pedologice efectuate pe terenurile fermierilor de către Oficiul de Studii Pedologice Arad.  În 2019, Compania de Apă Arad va colabora cu 3 fermieri pentru aplicarea nămolului pe terenurile agricole ale acestora. Activitatea de aplicare a nămolului este planificată să înceapă abia cu data de 30 iulie 2019”, se arată în comunicat.  Deci, potrivit celor de aici, sursa putorii ar trebui căutată în altă parte.

Garda de Mediu merge pe mai multe piste

Dar ce face Garda de Mediu? Contactat telefonic, comisarul-șef Sorin Brădicean, care tocmai se pregătea să plece de la Frumușeni, susține că a fost demarat un control la fermierul care și-a fertilizat terenurile, însă se merge pe mai multe piste. „Suntem la Frumușeni, unde am demarat un control. Fermierul pe care îl verificăm a fertilizat o suprafață mare de teren cu gunoi de pasăre. Dacă stai în mijlocul câmpului se simte miros, însă în comună nu se simte nimic. Omul spune că a folosit un utilaj care îngroapă gunoiul și că are analize și tot ce-i trebuie. Controlul continuă”, a declarat Brădicean. În continuare, acesta susține că comisarii Gărzii de Mediu vor face verificări și la Compania de Apă, vor merge și la canalele de scurgere din Vlaicu, la Mureșel și la Mureșul Mort. „Seara trecută am plecat pe teren după ora 23. Până pe la ora 1.30 am fost prin oraș. Singurele zone unde am simțit miros puternic au fost Aradul Nou și Subcetate. Mirosul însă se dispersează, în funcție de direcția și de intensitatea vântului”, a ținut să precizeze Brădicean.

În încheiere mai trebuie spus că începând cu ora 9.30, Aradul este sub cod galben de vânt. Potrivit meteoromania.ro, codul este valabil până la ora 15.00. În avertizarea meteo se vorbește de intensificări ale vântului cu viteze care la rafală pot atinge 55...65 km/h, deci mirosul este purtat de... aripile vântului, pe unde nici nu te aștepți.

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite