Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti

Dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti
Comentează 0

        Filiala Arad a Asociației PRO Basarabia și Bucovina a avut în această vară o inițiativă aparte. De fapt, ideea s-a înfiripat de prin luna februarie. O inițiativă frățească față de românii care trăiesc în localitatea Mahala, de lângă Cernăuți. Adică în Ucraina. A invitat un grup folcloric care are un nume simbolic: „Urmașii lui Ștefan”. Nume care dovedește, fără tăgadă, apartenența la spațiul istoric românesc. Invitație la Parada clătitelor de la Moneasa care a avut loc la finalul săptămânii trecute. Conducătoarea grupului este doamna Elene Nandriș. O neobosită și competentă cunoscătoare a cântecului popular bucovinean. De aceea, a și fost invitată la mai multe sărbători și festivaluri din țară. De asemenea, din grup a făcut parte Maria Andrieș, jurnalistă, membră a Societății Scriitorilor Bucovineni și a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

            Pe scena Teatrului de vară din Moneasa, spectacolul copiilor bucovineni a impresionat prin interpretare, muzică, calitatea versurilor cântecelor, unele cu referire la realitățile istorice crude de ieri și de azi, patriotice, mobilizatoare. Interpreții au fost răsplătiți prin ropote de aplauze. Îndelungi și călduroase.

            Pe scenă a cântat și o interpretă din Herța, doamna Eugenia Cimborovici Teodoreanu. Melodiile și versurile care îi aparțin, ea fiind și poetă, au ajuns la inima celor care au ascultat-o. Dacă n-ați ajuns încă la cântecele ei, căutați-i CD-ul intitulat „Prutule, apă căruntă”. Veți cunoaște astfel o doamnă a cântecului bucovinean, înzestrată cu un talent deosebit. Doamna a participat și la Festivalul românilor de pretutindeni din Arad și a fost însoțită de soțul dânsei, un admirator al folclorului bucovinean.

            Copiilor din Bucovina li s-a oferit, în plus, o zi de plajă și scăldat, adică de relaxare, la ștrandul cu ape termominerale din Moneasa și o drumeție prin zona stațiunii.

            Oaspeții noștri s-au întâlnit cu primarul Ioan Nuțu Herbei, care le-a urat un prietenesc bun venit. De asemenea, l-au cunoscut pe patronul hotelului-restaurant Parc, unde au susținut un scurt, dar semnificativ recital. Au avut parte și de o surpriză. Un prieten de pe facebook, Iulian Dudarec, din Buziaș, a venit împreună cu soția și fiica să-i cunoască pe viu pe copiii bucovineni al căror talent l-au cucerit de mai mult timp.

            Cazarea grupului a fost asigurată la Mănăstirea Sf.Arhangheli Mihai și Gavriil din satul Roșia, comuna Dieci. Aici copiii s-au bucurat de generozitatea și de blândețea măicuțelor care au reușit ca frații noștri din nordul Bucovinei să se simtă minunat. În straie tradiționale, cei 11 interpreți (nouă fete și doi băieți), în bisericuța mănăstirii, s-au rugat pentru pace, neam, pentru limba noastră sfântă și au cântat jalea Bucovinei care trăiește drama separării în două țări. I-au impresionat până la lacrimi pe egumena Aritina, născută ea însăși în Bucovina, pe celelalte măicuțe, pe preotul Tuțu, pe enoriașii și peregrinii care se aflau în sfântul lăcaș.

            Pentru acest gest de apropiere și prietenie între românii despărțiți de o graniță, oaspeții i-au mulțumit președintelui Asociației PRO Basarabia și Bucovina, filiala Arad, Teodor Mihuț, care a organizat în detaliu întâlnirea. De asemenea, au mulțumit Consiliului Județean Arad și Centrului Cultural Județean pentru invitație, cazare și masă, cât și tuturor celorlalți care i-au ajutat să se simtă minunat, ca între frați. Spre toți aceștia s-a îndreptat un gând de recunoștință.

 

                        Lucia Cuciureanu

Galerie foto (30)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite