Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CUM se poate contesta în instanță calcularea pensiei - Care sunt PAȘII ce trebuie parcurși, din 2021, de pensionari

Pensionarii care au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit știu deja că își pot primi banii înapoi. Totul, în baza legii care elimină termenul de prescripție, promulgată de președinte în urmă cu câteva săptămâni. Care sunt PAȘII pe care trebuie să îi urmeze.

CUM se poate contesta în instanță calcularea pensiei - Care sunt PAȘII ce trebuie parcurși, din 2021, de pensionari
Comentează 0

Până acum, pensionarii care au sesizat erori la recalcularea pensiilor aveau un termen pentru depunerea contestațiilor. Astfel, potrivit prevederilor art. 139 alin. 1 din Legea 127/2019, decizia emisă de Casa de Pensii putea fi contestată la instanța competentă într-un termen de 45 de zile de la comunicarea acesteia. De obicei, un proces ce viza decizia de pensionare se putea finaliza în cel mult un an de la contestare, dar putea dura și mai mult. Decizia comunicată de Casa de Pensii necontestată în acest termen devenea definitivă, potrivit fostei legi.

După promulgarea legii prin care se elimină acest termen, pensionarii pot contesta oricând decizia Casei de Pensii, din Capitală sau teritoriale, din cauza erorilor umane sau materiale, relatează Realitatea PLUS. 

Astfel, pensionarii care au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit, în urma unor greşeli de calcul făcute de funcţionari ai statului, îşi pot primi banii înapoi pe întreaga perioadă calculată eronat, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripţie în aceste cazuri. Șeful statului a semnat decretul pe 28 aprilie 2021.

Care sunt PAȘII pentru contestarea RECALCULĂRII pensiei 

1. Comisia Centrală de Contestații din cadrul CNPP (București, în cazul celor din Capitală)
2. Tribunalul Județean (Tribunalul Municipiului București, în cazul celor din Capitală)
3. Curtea de Apel (Curtea de Apel București, în cazul celor din Capitală) 

În primul rând, pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile se pot adresa în primul rând Comisiei Centrale de Contestații din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Apoi, dacă nu este soluționată cererea lor,  pasul doi și pasul trei, adică vor merge către autoritățile judecătorești competente. Tribunalele soluționează în primă instanță acest tip de litigii. În cazul în care nu este soluționată la tribunal, pensionarii se pot îndrepta către curtea de apel competentă.

Reamintim că ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că în următorul an și jumătate, în 18 luni, trebuie evaluate aproximativ 5 milioane de dosare de pensii.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite