Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum pune problema deputatul Glad Varga

Cum pune problema deputatul Glad Varga
Comentează 1

P(r)oza zilei: Când l-am cunoscut eu pe actualul deputat Glad Varga ziarul ”Adevărul de Arad” tocmai fusese achiziționat de trustul de presă ”Voralbergernachrichten” și austriecii își propuseseră să dezvolte substanțial și componenta online, adică site-ul www.aradon.ro, unde fusesem repartizat și eu ca mojo (mobiljurnalist).

Imaginați-vă (dacă vă mai puteți închipui așa ceva acum!!!) că prin anul 2006 nu exista ”FacebookDUMNEZEU” și, pentru a face cunoscut portalul aradon, imprimasem la tipografia ziarului mii de fluturași cu adresa site-ului, precum și sute de autocolante și, cât era ziulica de lungă, mă plimbam prin Arad și împărțeam peste tot fluturași cu www.aradon.ro, de la magazinele alimentare (pe atunci nu erau supermarketuri) și până la holurile hotelurilor, a cinematografelor și teatrului, iar pe aparatele pentru tichetele de parcare și pe geamurile tramvaielor lipeam autocolante. Normal, de multe ori am fost și ”prins” de vatmani și mi s-au luat datele din buletin, dar, ce e drept, amenda nu a mai venit niciodată.

Așa că vă dați seama ce bucurie a fost pe mine în toamna anului 2006, când la Clubul 4 U de pe Ștrandul Neptun începea Teen Fest-ul. Era un concurs complex, conceput de Glad Varga, cu multe probe și o desfășurare logistică impresionantă și cuprindea (într-o primă fază) tineri din toate liceele Aradului, care se perindau săptămânal pe scena Clubului 4 U.

Și unde eram prezent cu sfințenie și eu de fiecare dată și făceam sute de poze. Și cred că e de prisos să vă mai spun că, la sfârșit de săptămână, când, în mod obișnuit, numărul de cititori scadea, căci, pe de o parte, se petreceau mai puține evenimente în oraș și, pe de alta, lumea ieșea la distracție în oraș și nu mai stătea cu capul în computer, (uitați de laptopuri, smartphone-uri și IPhone-uri, căci nu se inventaseră încă!), imediat ce postam pozele de la TeenFest, traficul portalului creștea exponențial și tot mai mulți arădeni vorbeau de existența aradonului.

În anii următori Glad a extins TeenFest-ul și la liceele din Județul Arad iar, apoi, și în județele învecinate, așa că nu era ediție lăsată de la Dumnezeu la care să nu fiu și eu prezent cu aparatul foto și, mai apoi, și cu o cameră video. Și, în fiecare toamnă, înainte de începutul concursului, făceam un interviu amplu cu Glad Varga, părintele TeenFest-ului, și apoi eram sigur că vreme de 6 luni aveam traficul de cititori pe aradon asigurat.

Nu pot să cuantific eu cât și ce au învățat în școală (unde nu ai voie să lași repetenți și aproape nici corigenți!!!) generațiile care au participat la TeenFest în toți acei ani, dar am văzut cu ochii mei cum  în această competiție elevii au deprins ceea ce se numește generic ”școala vieții”, adică au învățat să se lupte, să câștige și să râdă fericiți dar și să piardă și, cu ochii în lacrimi, să dea cu piciorul în podea. Și, și astăzi, după atâția ani, mulți oameni tineri mă salută zâmbitori pe stradă și, dacă îi întreb nedumerit că de unde ne cunoaștem, îmi răspund scurt: TeenFest. Ori, dacă spui TeenFest, spui Glad Varga!

Întâmplarea (iarăși întâmplarea?!) a făcut să lucrez peste câțiva ani la www.arq.ro, site coordonat  în acel moment de Glad. Și s-a nimerit ca atunci, la începuturile portalului arq, să fiu anunțat într-o după-amiază că a avut loc un accident mortal la Săvârșin. Și l-am sunat imediat pe șef, pentru a-l întreba dacă să merg la accident sau nu, existând riscul ca, într-o oră și jumătate, până ce voi ajunge eu la Săvârșin, să nu mai găsesc nimic la locul cu pricina și, deci, să consum benzina degeaba. Răspunsul lui Glad Varga a fost prompt:

- Ai mașină, ai benzină, ai experiență, de azi înainte iei decizii singur!

 

P(r)ozeur: Vasile de Zarand

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite