Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum este văzut Aradul de studenții de la București care au făcut o analiză la rece și au alcătuit o... hartă a șanselor

Universitatea din București a găzduit, luna trecută, un hackathon interdisciplinar care a reunit aproape 50 de studenți de la Informatică, Jurnalism, Filosofie și Științe politice care au lucrat în echipe mixte pentru a crea proiecte cu impact social, scrie unibuc.ro.

Marele câștigător al competiției a fost proiectul „Harta șanselor: Viața ta depinde de locul în care te afli”, un articol jurnalistic care arată cum diferă șansele în viață ale unei persoane în funcție de județul în care trăiește. Analiza, făcută de studenți la rece, cuprinde date precum speranța de viață, rata șomajului, salariul mediu net și rezultatele de la examenele naționale.

Cum este văzut Aradul de studenții de la București care au făcut o analiză la rece și au alcătuit o... hartă a șanselor
Comentează 0

„România este o țară a contrastelor. Speranța de viață, salariul, șansa de a găsi un job bun și rezultatele de la examene țin nu doar de cât muncim sau de cât noroc avem, ci și de posibilitățile care există în locul în care trăim. Iar diferențele sunt uriașe”, scriu autorii materialului, care a fost publicat de libertatea.ro.

Potrivit acestora, succesul în viață depinde de județul în care te afli și mediu – rural sau urban. Regiunile dezvoltate, precum București-Ilfov, Timiș-Arad și Cluj, arată o latură optimistă a României. În contrast, Teleorman, Tulcea, Călărași și Vaslui, de exemplu, oferă salarii mici, o speranță de viață scăzută și educație de calitate mai slabă.

Unu din trei angajați români trăiește cu salariul minim brut, ajuns la 3.700 de lei. În unele județe ale țării, să-ți găsești un job, fie și pe salariul minim, pare complicat. Cea mai mare rată a șomajului este în Teleorman, 7,76%. Urmează Vaslui cu 7,49%, Dolj cu 7,1%, și Mehedinți cu 6,69%. Printre județele cu șomaj mic se numără Ilfov, cu 0,46%, Timiș (0,87%), Cluj (1,16%) și Arad (1,18%). Asta, în condițiile în care Bucureștiul are o rată a șomajului de 0,92%.

Despre salariul mediu, șomaj, speranță de viață și rezultate școlare

Autorii studiului vin, de altfel, cu date despre fiecare județ. Arădenii care accesează baza de date pot afla că  se pot aștepta la un salariu mediu net de aproximativ 3.809 lei, potrivit datelor INS pe septembrie 2023. Rata șomajului este de 1.18%, iar speranța de viață este de aproximativ 75.38 ani, ce ce „reflectă grija acordată atât domeniului sănătății, cât și calității vieții tale”. În ceea ce privește examenele, în anul 2023, Aradul a înregistrat a rată de promovare a Bacalaureatului 71%, în timp ce la Evaluarea Națională, 69.4% dintre elevii înscriși au obținut cel puțin nota 5. „Există trei județe care nu au o legătură stabilită între șomaj, salariu mediu net, speranță de viață și rezultatele școlare. De exemplu, deși Ilfovul are printre cele mai bune salarii și o rată a șomajului scăzută, ocupă ultimul loc la rata de promovare a Bacalaureatului. Chiar dacă locuitorii din Vâlcea au aproape cele mai mici salarii, ei ating durata maximă de viață din țară. Aradul este unul dintre județele cu cei mai puțini șomeri, însă rezultatele copiilor la Evaluarea Națională sunt pe locul 7 cele mai slabe, cu o promovabilitate de sub 70%”, au ținut să precizeze autorii studiului.

Intrați AICI pentru detalii.

Sursa foto: unibuc.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite