Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cu Antoniu Martin, consultant politic, despre miza alegerilor locale: „Cu siguranță, vom avea alegeri locale atipice”

Cu Antoniu Martin, consultant politic, despre miza alegerilor locale: „Cu siguranță, vom avea alegeri locale atipice”
Comentează 0

Sorin Ghilea: Cum vedeți, în calitate de analist politic, alegerile locale din această toamnă ?

Antoniu Martin: Toate lucrurile converg spre concluzia că vom avea, cu siguranță, alegeri locale atipice. Acest scrutin, vrem, nu vrem, se va derula sub spectrul pandemiei, fapt ce generează câteva aspecte interesante. În primul rând, vor exista probabil unele segmente sociale sau categorii de vârstă care interiorizează mai puternic pericolul expunerii la coronavirus, astfel că nu putem ști cu ceritudine rata de participare la vot. De aici va deriva și chestiune extrem de importantă pentru o democrație: legitimitatea politică. Pentru maturitatea democrației în România este de dorit o prezență cât mai mare la vot pentru a conferi reprezentativitate viitorilor aleși locali. 

S.G.: Cât de importante sunt alegerile locale din luna septembrie ?

Antoniu Martin: În ultimii ani, așa cum se cunoaște, a crescut importanța administrațiilor locale în România, pe fondul aprofundării descentralizării administrative. În temeiul unui principiu care trebuie să stea la baza oricărei administrații optime – cel al subsidialității, care susține că orice problemă trebuie rezolvată de către administrația cea mai apropiată de cetățean – atât consiliile județene cât și primăriile de municipii sau comunale au primit tot mai multe prerogative dar și posibilitatea de a gestiona fonduri tot mai consistente, în plus, în ultima perioadă foarte multe administrații locale au reușit să acceseze fonduri europene pentru proiecte comunitare. Din această perspectivă putem vorbi de o miză considerabilă a alegerilor locale. Pe de altă parte, trebuie să amintim și miza politică a acestui scrutin. Mă refer aici la faptul că liderii administrativi locali vor avea un cuvânt de spus la viitoarele alegeri parlamentare. Cu alte cuvinte, cine va câștiga cele mai multe primării și consilii județene are mari șanse să formeze viitoarea majoritate parlamentară. 

S.G.: Ca și consultant politic, cum vezi candidații la aceste alegeri ?

Antoniu Martin: Frapează în primul rând numărul relativ mare a celor care și-au depus candidatura. Observăm că printre aceștia se află atât persoane cu un nivel de expertiză administrativă dar există și foarte mulți candidați care încearcă să-și valorifice notorietatea chiar dacă nu au avut până în prezent tangență cu palierul administrativ. Mi-aș dori, spre binele comunităților locale, un nivel de profesionalizare mai mare al viitorilor decidenți. 

Sorin Ghilea

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite