Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cronică de spectator

Cronică de spectator
Comentează 0

A pune în scenă o piesă de Boris Vian – unul dintre cei mai excentrici scriitori francezi – constituie, în opinia unui spectator de teatru avizat, un act de curaj. Aseară,  cu spectacolul Ecarisajul pentru toți, pe scena teatrului arădean, această provocare s-a transformat intr-o reușită deplină.

Scrisă și interpretată în spiritul textului lui Boris Vian, piesa ne introduce încă de la început, prin decorul atât de minuțios realizat, în acel spațiu in care haosul, absurdul, injustiția, ridicolul sunt la ele acasă. Pe măsură ce personajele se conturează discret dar ferm prin jocul impecabil și emoționant al actorilor arădeni, satira, umorul, ironia se dezvăluie spectatorului recreând o lume în care toate tentativele de reorganizare morală, socială, a instituțiilor și a alianțelor par să eșueze. Comicul, savurat de spectatori, nu reiese din jocuri de cuvinte sau gesturi inutile ci exact ca în textul lui Vian, din absurdul situațiilor, din ridiculizarea militarismului și a militarilor de către personajul principal. Reacțiile neașteptate ale personajelor contribuie la sublinierea absurdului. Între referințe și aluzii la diverse valori, spectatorul stabilește conexiuni cu situații actuale ceea ce îl face să se regăseasca într-un fel în această piesă. Personajele lui Boris Vian sunt anti-eroi perfecți care înfruntă absurdul cu o nonșalanța brutală. Ca să anuleze în planul de suprafață  haosul unei lumi în schimbare, regia construiește prin decorul riguros un mic univers intim în care ai sentimentul că viața de familie poate continua în ritmul ei firesc în ciuda tuturor războaielor, conflictelor, amenințărilor.

O permanentă comunicare și vibrație  între actori și spectatori, o performanță actoricească de excepție, un echilibru perfect între umor, satiră, limbaj, gesturi, dialog crează acea stare de spirit unică în care teatrul și viața par a se confunda, în care întrebări se nasc și caută răspunsuri.

Un început de stagiune promițător și efervescent răsplătit minute lungi de aplauzele generoase ale spectatorilor.

Adriana Filip

Galerie foto (99)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite