Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Criză la Chișinău. Tot mai multe state susțin guvernul Maia Sandu. Procurorii anchetează PSRM

Mai multe state europene și-au anunțat susținerea pentru actualul parlament și pentru deciziile luate de acesta, inclusiv formarea guvernului condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta a fost invalidat de Curtea Constituțională controlată de Vlad Plahotniuc. Guvernul condus de democrații oligarhului funcționează în paralel, astfel că Republica Moldova are o cinducere duală și un viitor incert pe termen scurt. 

Criză la Chișinău. Tot mai multe state susțin guvernul Maia Sandu. Procurorii anchetează PSRM
Comentează 0

Lupta pentru putere continuă la Chișinău, la trei zile după ce socialiștii președintelui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM au format un guvern condus de Maia Sandu, guvern invalidat însă de Curtea Constituțională controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc. În vreme ce ambele guverne susțin că sunt legitime și legale, tot mai multe state își anunță susținerea pentru executivul Maia Sandu, format în urma alegerilor din februarie. Nu este și cazul României, care emite mesaje prudente sau în unele cazurim apropiate de poziția lui Vlad Plahotniuc, cum a fost cel al ministrului Teodor Meleșcanu. Realitatea.net transmite LIVE evenimentele de la Chișinău: 

UPDATE: Reprezentanții Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) au venit cu o reacție oficială și o explicație despre cele trei decizii, adoptate în ultimele zile, care au fost contestate de o partea a opiniei publice și nerecunoscute de noua guvernare.

„CCM regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile.Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale”, se menționează într-un comunicat al CCM.

Reprezentanții instituției spun că CCM este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei și că judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului:„ Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”.

De asemenea, ei mai spun că odată adoptată, o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată: „Ea este criticabilă doar pe baze ştiinţifice şi nu poate fi ignorată”.

UPDATE: A început ședința Consiliului Suprem de Securitate în noua componență, convocată de preșdintele Igor Dodon. Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, și Procurorul General, Eduard Harunjen, nu au venit însă la ședință.

UPDATE: Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în cazul finanțării PSRM, notează Deschide.md.

Deși în comunicatul de presă nu se spune exact care formațiune este vizată, deducem că este PSRM, pentru că anume acest partid a fost obiectul unor imagini video în care Igoro Dodon spune cp primea din Fderația Rusă câte 700 000 - 800 000 dolari lunar.

„Având în vedere multiplele adresări și solicitări de informații, parvenite în adresa Procuraturii Generale în legătură cu apariția în spațiul public a unor date, care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări: Informațiile apărute recent în presă au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal. În procesul investigațiilor procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au purces la audierea persoanelor. Pe măsura desfăşurării acţiunilor şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va difuza informaţie suplimentară”, se spune în comunicatul procuraturii.

UPDATE: Viorica Dăncilă crede că trebuie să existe un punct de vedere comun cu privire la situația din Republica Moldova și îl va suna pe Klaus Iohannis.

„Eu cred că normalitatea e cooperarea interinstituțională și am spus mereu că din partea premierul există toată disponibilitatea de cooperare. Cred că dincolo de lupta politică România are nevoie de obiective unde să existe cooperare. Trebuie să avem punct de vedere referitor la Republica Moldova. O să vorbesc și cu MAE și cu Administrația Prezidențială. Aici nu cred că trebuie să avem o poziționare separată. Cred că trebuie să venim cu poziția României. E adevărat că se apropie campania pentru prezidențiale, și întotdeauna în timpul campanie lucrurile nu sunt tocmai calme. Cred că sunt premierul căruia i s-a cerut cel mai des demisia”, a declarat Viorica Dăncilă, luni seară, la TVR 1.

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea anula decretele semnate la 9 iunie de Pavel Filip, care se referă la dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate, anunţă Unimedia. Mai multe aici.

UPDATE: Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia şi-au anunţat luni susţinerea faţă de parlamentul Republicii Moldova, a cărui dizolvare a fost anunţată duminică în urma deciziilor Curții Constituționale, transmite AFP, citată de Agerpres. Mai multe aici.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite