Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Operații amânate la Spitalul Județean Arad din cauza crizei de sânge

Operații amânate la Spitalul Județean Arad din cauza crizei de sânge
Comentează 0

La Arad, donatorii de sânge aproape că au dispărut, iar rezervele de sânge sunt pe terminate. Mai mult, grupele A negativ, A pozitiv, B negativ și RH negativ lipsesc cu desăvârșire. Situația este cu atât mai gravă, cu cât unele intervenții chirurgicale trebuie reprogramate, din cauza lipsei sângelui.

Lipsa sângelui afectează inclusiv intervenţiile chirurgicale programate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde medicii trebuie să mai amâne din operații.

"Ne confruntăm cu o situație neplăcuta, nu avem suficient sânge pentru pacienții care trebuie transfuzați, pentru pacienții care suferă intervenții chirurgicale, unele intervenții sunt reprogramate din cauza lipsei sângelui. Acest gest de responsabilitate socială, de a-ți ajuta semenii cred că ar trebui promovat și înțeles", spune Adrian Wienner, managerul Spitalului Județean Arad.

Centrul de transfuzii sanguine din Arad se confruntă cu această problemă de câteva luni. Practic, de la începutul verii, donatorii s-au cam rărit, numărul acestora ajungând la 10-15 pe zi. Asistentele care recoltează lichidul vital cred că acest lucru se datorează şi restrictiilor impuse de patroni, care nu îi lasă pe angajați să lipsească de la muncă, pentru a-și oferi sângele.

Cei care vor să doneze o pot face zilnic, de dimineaţă, până la ora 1, de luni până vineri.

"Se poate dona între 18 și 65 de ani. Pentru cine începe donarea după 50 de ani se cere recomandarea medicului cardiolog, deoarece probabilitatea bolilor cardiovasculare este mai mare, de aceea, ca să fim siguri că nu întâmpinăm probleme la donare, cerem adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cardiovasculare", spune  Laura Păcurariu, şef al Centrului de Transfuzii Arad.

Majoritatea celor care ar putea să doneze spun că nu o fac pentru că nu au timp, iar alții sunt pur și simplu nepăsători.

Donatorii beneficiază de 7 tichete de masă, o zi liberă-ziua donării, reducere pe mijloacele de transport în comun urban de 50% pe timp de o lună și analize gratuite.

Cristian Cotuna

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite