Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

,,Crima din strada Lourcine”, prima premieră teatrală  a acestui an

,,Crima din strada Lourcine”, prima premieră  teatrală  a acestui an
Comentează 0

Au mai rămas trei zile până când, la Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici”Arad va avea loc prima premieră a acestui an. Vorbim despre spectacolul ,,Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, în traducerea Violetei Popa. Regia poartă semnătura lui Alexandru Mâzgăreanu, unul  dintre cei mai apreciați tineri regizori români ai momentului. Decorul este realizat de Romulus Boicu, costumele sunt create de Alexandra Mâzgăreanu iar muzica este compusă de Alexandru Suciu. Important de precizat este faptul că, la  realizarea acestui spectacol și-a adus aportul și un număr de  șapte instrumentiști  din Arad. Astfel, muzica compusă de Alexandru Suciu va fi interpretată live de orchestra formată din următorii instrumentiști  :  Sem Bala ( trompetă ), Claudius – Octavian Nichitean ( trombon ), Marius – Felix Zăvoianu ( clarinet bas), Cosmin Dema ( acordeon), Ana Pieloiu ( chitară electrică), Cristian  Sâpcu ( chitară bas), Landon Pop ( percuție). De pregătirea muzicală s-a ocupat profesoara Corina Rediș.  

Piesa este o comedie bulevardieră și îi are în distribuție pe actorii : Ștefan Statnic / Lenglumé, Cecilia Lucanu – Donat / Norine, Alex Mărgineanu / Mistingue, Marian Parfeni / Justin și Ioan Peter / Potard.

Eugène Labiche s-a născut la Paris, în anul 1815. Încă înainte de finalizarea studiilor de drept pe care le urmează, publică în ,,Revue du théâtre” o serie de articole critice și satirice despre evoluția micii  burghezii, mediu din care el însuși provine. A publicat  zeci de piese, dintre  care multe sunt celebre şi azi :

,, Călătoria domnului Perrichon” , ,, Caniota” , ,, Pălăria florentină” , ,, Nuntă cu bucluc” , ,, 29 grade la umbră”, Praf în ochi” , ,,Micuțele păsărele” , piese în care Labiche a evidențiat conformismul și ridicolul, trăsături  carcteristice burgheziei. Labiche este un veritabil autor satiric, fin observator al burgheziei și este de departe autorul comic francez al secolului al XIX lea cel mai jucat și totodată recunoscut de oamenii de teatru pentru arta dialogului si pentru replicile sale irezistibile. Dramaturgul francez face parte dintre cei 20 de autori cei mai jucați azi la Comédie Française.

Piesă într-un act, comedia ,,Crima din strada Lourcine” a fost  jucată pentru prima dată  la Théâtre du Palais Royal,  în martie 1857. Piesa a avut un enorm succes și a fost jucată fără întrerupere până în 30 aprilie 1857 şi  reluată frecvent după aceea. A fost apreciată de public dar şi de critica de specialitate, care scria că piesa este ,,o bufonerie feroce şi încântătoare”. Piesa ,,Crima din strada Lourcine” este cunoscută  ca una dintre capodoperele lui Labiche.

Acțiunea se petrece la Paris, unde respectabilul domn Lenglumé  ia parte la banchetul foștilor absolvenți ai instituției Labadens. După acest chef de pomină, la care s-a băut peste măsură, el se trezește cu  un bărbat străin, lângă el în pat.  Lenglumé află că acesta este fostul său coleg, Mistingue și că au fost la aceeași petrecere, cu o seară înainte. Sub efectul unei amnezii temporare, sunt induși în eroare de un articol de ziar care relata că  timpul nopții trecute, pe strada Lourcine,  o cărbunăreasă a fost găsită moartă. Cei doi ajung să creadă că ei au comis crima. Din acest moment, ei fac totul pentru a-şi salva viaţa şi încep să înlăture toate dovezile care i-ar putea incrimina.

Premiera spectacolului ,,Crima din strada Lourcine” va avea loc, duminică, 28 februarie 2016, la sala Mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”, de la ora 19,00. Biletele se pot achiziționa de la agenția teatrului sau de pe platforma biletmaster.ro.

C. P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite