Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

COŞMAR pentru şoferi. Cei care au LOGAN trebuie să afle asta. TAXA explodează de la 1 ianuarie

Scenariu de coşmar prezentat Guvernului României de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR): sunt şanse ca de la 1 ianuarie 2016, asigurarea obligatorie RCA să depăşească 1000 euro pentru un Logan.
 

COŞMAR pentru şoferi. Cei care au LOGAN trebuie să afle asta. TAXA explodează de la 1 ianuarie
Comentează 0

Asigurarea RCA ar putea ajunge la 1.000 de euro după 1 ianuarie 2016, potrivit UNTRR.

De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare Directiva 2009/138/CE din 2009, cunoscută şi sub numele Solvency II – care se va aplica tuturor companiilor de asigurari si reasigurari cu un volum anual de prime de peste 5 milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro, "ceea ce va marca o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asiguraţi RCA, care va avea ca efect o altă majorare, în final asigurarea RCA devenind mai scumpă decât autovehiculul asigurat!", se arată într-un comunicat al UNTRR. 

În România sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5t transport contra cost şi în cont propriu, şi peste 4000 de firme de transport călători care operează circa 35.000 de autobuze şi autocare de peste 1+8 locuri pentru transport contra cost şi în cont propriu, în domeniu lucrând circa 400.000 de angajaţi.

"Imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România, şi poate conduce la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România la valori care pot trece de 1000 de Euro pentru un Logan!", mai spune UNTRR.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare OBLIGATORIE pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării – daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale.

Dacă în 2013 cotaţiile uzuale RCA erau sub 1000Euro/autovehicul de transport mărfuri sau persoane, iar cele excepţionale erau de 3000 euro/autovehicul, în 2015 cotaţiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport mărfuri şi persoane au trecut de 3000 de euro/vehicul şi au apărut în piaţă cotaţii de peste 100.000 de lei RCA/autovehicul!!!! Dacă astăzi cotaţiile excepţionale au ajuns să egaleze preţul unui camion utilizat, în acest ritm de creştere cu 100% anual, în  5 ani costul RCA va egala preţul unui camion nou de 96.000 Euro, iar cotaţiile excepţionale vor fi peste orice măsură!

Lipsa de măsuri din partea Guvernului României condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment sau la mutarea activităţii în ţări învecinate

sursa: gandul.info

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite