Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primăria a dat în judecată contestatarii proiectului prin care CET-ul ar urma să fie modernizat. Vezi ce a decis instanța / UPDATE: Punctul de vedere al Primăriei Arad

Pentru că au întârziat demersurile privind licitația vizavi de modernizarea CET Hidrocarburi, două firme au fost date în judecată de Primărie. Tribunalul Arad i-a dat câștig de cauză Primăriei și a obligat fiecare firmă să plătească o despăgubire de 88.000 lei, dar existând în același timp posibilitatea de a contesta decizia instanței arădene la Curtea de Apel. 

Primăria a dat în judecată contestatarii proiectului prin care CET-ul ar urma să fie modernizat. Vezi ce a decis instanța / UPDATE: Punctul de vedere al Primăriei Arad
Comentează 0

Update 1 Punctul de vedere al Primăriei Arad

Romelectro SA şi Electromontaj Carpați Sibiu SA, cele două firme care au depus contestații la licitația privind retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad, vor fi obligate să plătească fiecare câte 88.000 de lei Municipiului Arad. Urmare a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care au fost respinse contestațiile celor două firme ca fiind inadmisibile, Municipiul Arad s-a îndreptat în instanță împotriva lor, cu scopul obținerii de despăgubiri pentru prejudiciul material cauzat municipiului prin întârzierea investiției.  

Aceleași firme au contestat neîntemeiat și cu rea credință și alte proceduri similare demarate de unități administrativ teritoriale din țară, însă Municipiul Arad este singurul care a decis să le acționeze în instanță pentru a-și face dreptate.

“În opinia noastră cele două firme au contestat în mod deliberat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație pentru retehnologizarea CET-ului, procedură la care nici măcar nu au participat cu oferte.  Instanța, dar și faptul că cele două firme nu au contestat decizia CNSC, confirmă supozițiile noastre. Din acest motiv am cerut despăgubiri, fiind convinși că dăm un semnal, valabil și în această situație, dar și în altele, că atunci când contești, e dreptul tău, dar când o faci cu rea credință, doar pentru a întârzia anumite investiții, trebuie să plătești. Dincolo de cuantumul sumelor dispuse de instanță, ceea ce am vrut noi să transmitem prin această acțiune este că atunci când ești onest, ai tot dreptul să apelezi la toate mijloacele unei competiții corecte inclusiv să contești un rezultat sau o documentație cum este cazul nostru, dar atunci când o faci în mod incorect și doar pentru a încurca, trebuie să-ți asumi faptele și să plătești pentru asta. Prin acțiunea noastră transmitem un avertisment tuturor <<șmecherilor>> din domeniu,”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Din cauza acestor contestații, procedura demarată în vederea atribuirii contractului având ca obiect proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții (amenajare teren/utilități/documentații/construcții/procurări), organizare șantier, instruire, probe și teste pentru proiectul: „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi Arad SA” a fost întârziată cu aproximativ o lună de zile. În acest moment, procedura de atribuire se află în etapa de evaluare a celor două oferte depuse. Câștigătorul licitației ar putea fi cunoscut la începutul lunii februarie 2024. 

Valoarea estimată a cotractului este de 402.172.105 lei, fără TVA, 62% din finanţare fiind asigurată prin PNRR .


Ar fi trebuit să se intervină și la legislația aferentă licitațiilor pentru că altfel ne trezim că facem documentații și proceduri și nu mai apucăm să le implementăm. Ne-am și grăbit și noi și Constanța și Oradea să dăm drumul la licitație. Ne-am trezit că, încă din faza de caiet de licitație, a fost contestat în cazul nostru, dar și în cazul Oradea și Constanța de două firme, în mod deliberat ca să întârzie procedura. Evident că a fost respins de către CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), pe noi ne-a întârziat o lună de zile acest demers și am dat în judecată pentru a cere despăgubiri.

Pentru că, de prea multe ori, se întâmplă ca firme să profite de anumite drepturi pe care le are orice firmă, știind că o face doar ca să încurce. În cazul acesta a fost și destul de simplu de calculat câte zile s-a întârziat, 28 de zile, Dacă CET-ul funcționa. În primă instanță, ambele firme au pierdut și au primit o penalizare de 635 de euro pe zi, pentru fiecare firmă în parte. Și cred că este un semnal cât de poate de bun și de corect, pentru că noi suntem de bună credință. Se creează o competiție între firme, să fie transparent dar nici să se meargă în cealaltă extremă în care cineva doar încearcă să ne încurce pentru a pierde proiectele.  Nu știu cine este în spatele firmelor, nici nu ma interesează, dar atunci când ai drepturi ai și obligații atunci trebuie să ți le asumi, mai ales când faci, vizibil, doar pentru a încurca”, a spus primarul Călin Bibarț.

Cele două firme sunt Romelectro SA și  Electromontaj Carpați Sibiu SA, care acum sunt bune de plată. Totodată, o contestație poate fi formulată de reprezentanții firmelor la Curtea de Apel Timișoara. 


Scrie un comentariu

trimite
















Inchide