Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CONFERINȚELE DILEMA LA ARAD - ARTA FUGII: VARIAȚIUNI PE TEMA EXILULUI

CONFERINȚELE DILEMA LA ARAD - ARTA FUGII: VARIAȚIUNI PE TEMA EXILULUI
Comentează

Între 15 și 17 mai, de joi până sâmbătă, Conferințele Dilema revin la Arad pentru o a șasea ediție desfășurată în orașul în care au fost inaugurate. Ca și la celelalte ediții, și în acest an Conferințele se bucură de sprijinul generos al Centrului Municipal de Cultură Arad și al Primăriei Municipiului.

În ordinea prezenței lor pe scenă, invitații Conferințelor sunt: Smaranda Vultur, Alina Necșulescu, Mihaela Simina, Călin Dan, Radu Preda și Adrian Papahagi. Ca de obicei, moderatorul evenimentelor este redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

Tema celei de a  șasea ediții arădene a Conferințelor Dilema este exilul, titlul care reunește programul de trei seri fiind „Arta fugii: variațiuni pe tema exilului”.

Fie că vorbim de mitologie (alungarea din Rai), de pedeapsa penală (în care surghiunul, de la eroii atâtor tragedii clasice, la Dostoievski, e o îmblânzire a pedepsei capitale, dar e de multe ori văzut ca fiind o soartă mai rea decît moartea),  de istoria tulbure și crudă a marilor strămutări și deportări, de retragerea voluntară din lume, exilul e o experiență umană fundamentală. Exilul înseamă pierdere și abandon, aducere aminte a ceea ce a fost pierdut, e plângere și nostalgie. Exilul e uneori și speranță -  a unei vieți noi, mai bune, sau măcar cea a întoarcerii acasă. Arareori, de obicei când e voluntar, e și o șansă. Există mari surghiuniți  - pedepsiți pentru ceea ce au creat, dar care, în exil, și-au încununat opera pentru care au fost alungați din cetate. Cunoaștem atâtea genii exilate care nu ar fi fost recunoscute ca genii dacă nu ar fi plecat în exil. În bună măsură, cultura română poate pretinde ieșirea din minorat și datorită unor asemenea figuri: Brâncuși, Brauner, Enescu ș.a. Inițial, ne gândiserăm să facem o ediție a Conferințelor în care să povestim doar despre acești creatori desăvârșiți în exil – am și așezat pe afiș un ostracon avînd pe el scrijelită imaginea unui cântăreț la liră. Însă știm bine: aceleași valuri ale istoriei care i-au urmit în lumea mare pe cei înzestrați cu geniu au purtat în surghiun nedrept și milioane de anonimi. Și acestora, ca și celorlalți, le suntem datori cu aducerea aminte.” Cătălin Lazurca, director executiv al Conferințelor Dilema

 

Programul Conferințelor Dilema la Arad

(intrarea este liberă la toate evenimentele din program, în limita locurilor disponibile):

 

JOI 15 mai, sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad

 

ora 18.00

Smaranda Vultur, conferință: Figura exilatului ca pribeag

 

Este exilatul un om fără patrie ? Un peregrin, un om fără identitate ? Sau mereu  în căutarea ei ? Ce rol joacă reconstrucţiile memoriale în relaţie cu locul de origine şi cel al implantărilor provizorii sau definitive.într-un loc depărtat ? Folosesc cuvântul implant in sensul în care el e o urmă pe un corp viu, o rană, dar şi o repunere în funcţie a unei energii vitale. A unui tot ce se cere refăcut. Pornesc de la câteva poveşti de viaţă ale unor refugiaţi de război şvabi din Banat  cu origini lorene, alsaciene sau luxemburgheze, din secolul al XVIII lea care ajung pe diferite căi în 1944 în lagărele de refugiaţi de pe teritoriul de azi al Austriei. Câteva mii dintre ei sunt primiţi în Franţa în 1948 de Robert Schuman, creatorul proiectului european. De unde începe un nou periplu. Pus în oglindă cu  exilul forţat al celor rămaşi acasă în Banat.

 

ora 19.30

Alina Necșulescu în dialog cu Mihaela Simina: Locul unde te naști are o stea a lui

 

Cu inspirație de la sintagma din titlu, amintită de Regele Mihai I, vom survola și descifra exilul într-un dialog ce îmbină perspectiva istorică și psihanalitică. Ce impact a avut exilul asupra psihicului individual și colectiv? Cum diferă și cum se aseamănă cu emigrarea? Ce înseamnă capacitatea de a se adapta la noi realități și ce se întîmplă cu eșafodajul psihic atunci cînd trece printr-o astfel de experiență?

 

VINERI 16 mai, sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad

 

ora 18.00

Călin Dan, conferință: Corpuri în derivă / Drifting bodies

 

Format și activ în timpul dictaturii comuniste, Călin Dan s-a reinventat în România “lungului deceniu”, țară și perioadă pe care le-a abandonat, pentru Olanda, între 1995-2014. Prezentarea se va concentra asupra acestui interval, ilustrând cu ajutorul câtorva dintre lucrările sale video modul cum călătorește trauma identitară între diversele adrese ale al (auto)exilului.

 

ora 19.30

Radu Preda, conferință: Tristia. De la exilul politic la cel interior

 

În celebrele lui cânturi și scrisori în care își deplânge soarta unui marginalizat, la propriu, pe țărmul Mării Negre, latinul Ovidius ne trădează motivul sorții sale ingrate: carmen et error, adică o poezie și o greșeală. Dincolo de Ars amatoria, cunoscută și ca Ars amandi, cei doi termeni sunt cât se poate de actuali. Pentru că, la urma urmelor, o poezie, în sensul cel mai larg cu putință, adică un alt mod de exprimare, reflex al unei gândiri și trăiri altminteri, toate interpretate drept o de neiertată greșeală vor duce, în anii istoriei noastre recente, la apariția exilului anticomunism și, până a azi, a oricărei forme de dizidență interioară și geografică deopotrivă. Dar inclusiv în post-comunism sau ce se mai poate înțelege ca fiind acesta, adică în prezumată libertate, regăsim mecanismele atitudinii exilice: de la ruperea de origini, în diaspora, la neimplicarea politică, sub pretextul că „toți” sunt o apă și un pământ, până la depresia, la insularitatea emoțională a omului singur în mijlocul metropolei sau izolarea adolescentului trăind în lumea paralelă a ultimului joc digital.

 

 

SÂMBĂTĂ 17 mai, sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad

 

ora 19.00

Adrian Papahagi, conferință: Întoarcerea din exil

 

Cei care au trăit sub comunism știu că există exil forțat și exil voluntar, exil în geografii îndepărtate și exil interior, exil în care se moare și exil din care se revine. La Shakespeare, personajele surghiunite revin cel mai adesea, traversând mări care separă viața de moarte, lumea de dincolo de lumea aceasta, sau un spațiu mitic de unul politic. Hamlet revine din moarte, împăcat cu moartea pe care o cunoaște și ajunge să o servească; pe de altă parte, fecioarele neprihănite din ultimele piese shakespeariene se întorc din exil pentru a vindeca, purifica, și mântui lumea coruptă care le-a respins. Prospero are însă ultimul cuvânt, după cum se va vedea. Nimic din ce e omenesc nu lipsește din lumea lui Shakespeare, a exilaților în Valea Plângerii, unde tragedia se poate oricând transforma în comedie – și invers.

 

Iată câteva date despre invitații noștri, la fel, tot în ordinea susținerii momentelor lor din program:

 

Smaranda Vultur este scriitoare, cercetătoare în domeniul istoriei orale şi a memoriei trecutului recent.  Conferenţiar dr. la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie de la Universitatea de Vest Timişoara, unde a predat literatură comparată, antropologie culturală şi a memoriei, comunicare interculturală. Dintre cărţile publicate: „Infinitul mărunt”, Cartea Românească, 1992; „Istorie trăită, istorie povestită. Deportarea în Bărăgan”, 1951.-1956”., Amarcord, 1997; „Memoria salvată. Evreii din Banat, ieri şi azi” ( coord.) Polirom, Iaşi, 2002; ”Germanii din Banat prin povestirile lor”, Polirom 2018. „Les Français du Banat”, Éditions Universitaires d'Avignon (EUA), 2020, „Francezi în Banat, bănăţeni în Franţa”, Polirom, 2025.

 

Alina Necșulescu este psihoterapeut în psihoterapie psihanalitică, psiholog clinician și supervizor. În prezent scrie pentru „Dilema“ și „Matca Literară“. „Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire“ este cel mai recent volum publicat (Editura Trei, 2024).

Mihaela Simina este istoric, publicist, colaborator permanent „Dilema“, rubrica Accent pe istorie. Co-autoare, alături de Adrian Cioroianu, a volumelor „Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria“ (2015), şi „Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate şi credinţă“ (2016), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing, parte din colecţia Regii şi Reginele noastre.

 

Născut la Arad în 1955, Călin Dan este artist vizual cu studii de istoria și teoria artei. A ajuns la recunoaștere internațională ca membru al grupului subREAL și ca autor al proiectelor pe termen lung Arhitectura Emoțională (2002-prezent), Anturaju’ și alte întâmplări (2006-2010) și Autorul colectiv (2012-prezent). După 1989 a fost consultant al fundațiilor Mondriaan și Pro Helvetia și a condus revista “Arta”. Actualmente director al Muzeului Național de Artă Contemporană – MNAC București.  

 

Radu Preda este preot profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și profesor-invitat al Universităților din Hanovra, Viena, Paris și Florența. Fost Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în perioada 2014-2020. Autor al mai multor studii și volume. Cea mai recentă carte: Comunismul. O modernitate eșuată, ediția a II-a revăzută, Polirom, Iași, 2025 (în curs de apariție).

 

Adrian Papahagi s-a născut la Cluj in 1976. Este doctor in studii medievale al Universității Sorbonne (Paris IV), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX). Volume publicate (selecție): Boethiana mediaevalia, București: Zeta Books, 2010;  Vocabularul cărții manuscrise, București: Ed. Academiei Române, 2013 (coord.); Wyrd. Ideea destinului în literatura engleză veche, Cluj: Eikon, 2014; Creștinul în cetate: Manual de supraviețuire, Iași: Doxologia, 2017; Manuscrisele medievale occidentale din România: Census, Iași: Polirom, 2018 (coord.); Providence and Grace: Lectures on Shakespeare’s Problem Plays and Romances, Cluj: Presa Universitară Clujeană, 2020; Books from Lost Libraries: The Medieval Dioceses of Cenad, Oradea, and Transylvania, Cluj: Presa Universitară Clujeană, 2023. Seria Shakespeare interpretat de pe care o semnează la editura Polirom a ajuns la unsprezece volume.

 

 

_________

Conferințele Dilema la Arad sunt organizate și finanțate cu generozitate, încă din 2019, de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad

Partener strategic: UniCredit Bank

Un proiect inițiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei

Sponsor: Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën

Partener: Cărturești

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite