Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferința ASCOR Arad: „Ierarhi de seamă ai Aradului și contribuția acestora la păstrarea Ortodoxiei în satul românesc”

În sala festivă a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, prin organizarea realizată de către membrii filialei A.S.C.O.R. Arad, a avut loc, ieri, conferința susținută de către Părintele Petru Ursulescu cu tema: „Ierarhi de seamă ai Aradului și contribuția acestora la păstrarea ortodoxiei în satul românesc” – temă dedicată anului omagial stabilit de Patriarhia Română. 

Conferința ASCOR Arad: „Ierarhi de seamă ai Aradului și contribuția acestora la păstrarea Ortodoxiei în satul românesc”
Comentează 0

Fiind ultima conferință din șirul celor organizate de A.S.C.O.R. Arad în perioada Postului Nașterii Mântuitorului, conferința din această seară a debutat de la citatul lui Nicolae Iorga „Poporul care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”, iar părintele conferențiar a descris istoria românilor care au ajuns dintr-un popor necreștin un popor botezat în credința ortodoxă în Hristos, credință care i-a ținut uniți pe români până în prezent.

În mijlocul celor prezenți s-au aflat Preacuvioși și Preacucernici părinți profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad și ai Seminarului. Seara a continuat cu elaborarea temei de către Preacucernicul Părinte Petru Ursulescu, care a vorbit despre ajutorul sârbilor în păstrarea credinței ortodoxe pe meleagurile românești și despre episcopiile de la Ineu, Lipova și Mănăstirea Hodoș-Bodrog ca predecesoare ale Arhiepiscopiei Aradului. Părintele conferențiar a amintit de episcopii arădeni, atât cei sârbi cât și cei români, și de ceea ce au făcut pentru păstrarea Ortodoxiei și pentru drepturile românilor. Printre episcopii enumerați amintim pe: Isaia Diacovici, ca prim episcop sârb al Aradului în anul 1706, Sinesie Jivanovici, ca și ctitor al mănăstirii din cartierul Gai, Pavel Avacumovici, care a convocat marele sinod de la Timișoara și a discutat despre separația ierarhică pentru binele românilor, Nestor Ioanovici, ca prim episcop român în anul 1829, care a păstorit doar doi ani până la trecerea la cele veșnice, Procopie Ivașcovici, care a ctitorit actuala Catedrală Veche a Aradului și a reînființat episcopia și mitropolia Ardealului, Ioan Mețianu, ca întemeietor al tipografiei Diecezena și Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului din anul 1984 până în prezent, care a edificat visul arădenilor și a ctitorit Catedrala Nouă a Aradului. 
Ca și ultim gând părintele Petru Ursulescu i-a îndrumat pe cei prezenți să urmeze pilda de iubire în Hristos și de iubire de țară precum au făcut episcopii arădeni. 
Trecerea dintre prima parte de dezvoltare a temei alese și partea a doua de răspundere a întrebărilor participanților a fost făcută de către elevul seminarist Dimitrie Blidar prin recitarea poeziei „Amintiri de iarnă”, creație proprie. 
În partea a doua a conferinței au fost puse o serie de întrebări despre episcopii din eparhia Aradului și influențele sârbilor în istoria românilor, întrebări care au primit răspunsuri din partea admirabilului invitat, părintele Petru Ursulescu. 
În final s-au cântat colinde de către membrii A.S.C.O.R. Arad. 
Moderatorul conferinței a fost studentul teolog Alexandru Obrad din anul II, care la finalul momentului de colinde a mulțumit tuturor pentru prezență, dar în special părintelui conferențiar pentru discursul folositor susținut în cadrul acestei întâlniri.
Andrei-Nicolae Cioară
Membru ASCOR Arad
 

Galerie foto (11)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite