Vremea Romania, Arad 6°C

Stiri Arad

CONDAMNĂRI la ani grei de închisoare pentru un fost inspector fiscal și alți membri ai unei grupări de evazioniști

Tribunalul Arad a decis, astăzi, soarta mai multor inculpați într-un dosar de evaziune  în care a fost implicat și fostul inspector fiscal Dan Ţîşcă.

CONDAMNĂRI la ani grei de închisoare pentru un fost inspector fiscal și alți membri ai unei grupări de evazioniști
Comentează 3

Judecătorii au aplicat sentințe grele în acest caz, trei dintre cei cinci inculpați primind pedepse cu executare. Astfel, fostul inspector fiscal Dan Bogdan Țîșcă a fost condamnat la șapte ani și zece luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Constantin Traian Don are de executat șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar Florentin Șucan a primit o condamnare de cinci ani pentru aceeași infracțiune.

Petru Florin Rovas a primit o condamnare cu suspendare, iar Emanuel Cios a încasat o amendă penală, după ce a decis să colaboreze cu anchetatorii. Cios va plăti peste 370.000 de lei, iar Fiscul va trebui să recupereze de la ceilalți condamnați aproape 385.000 de lei, menținându-se măsurile de sechestrare a unor bunuri până la stingerea datoriilor.

Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate la Curtea de Apel Timișoara.

Cum acționa gruparea

În iunie 2014, magistraţii Tribunalului Arad au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a inspectorului fiscal Dan Ţîşcă, de la biroul din Arad al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribubili, în timp ce ceilalți membri ai rețelei de evazioniști erau cercetați în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Într-un comunciat de presă remis la vremea respectivă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad se arăta că „în perioada 2011-2013, inculpaţii Ţîşcă Dan şi Şucan Florentin i-au ajutat pe ceilalţi coinculpaţi să evidenţieze în contabilitatea societăţilor administrate sau reprezentate de aceştia cheltuieli în baza unor operaţiuni nereale de prestări servicii, atestate de documente justificative (facturi, chitanţe) necorespunzătoare adevărului,  în scopul diminuării taxelor datorate bugetului de stat”. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat a fost calculat la 1.385.158 de lei.

Conform sursei citate, Dan Ţîşcă „s-a prevalat de poziţia sa de inspector în cadrul ANAF Arad, asigurându-i pe coinculpaţi că nu se vor efectua verificări faţă de acele operaţiuni”.

„Din probele administrate în cauză a reieşit că inculpatul Ţîşcă Dan a traficat influenţă asupra persoanelor din conducerea instituţiilor abilitate să  efectueze verificări în cauză (IPJ Arad şi ANAF Arad) pentru a obţine o soluţie favorabilă persoanelor verificate, pretinzând în schimbul exercitării acestei influenţe sume de bani, fără a preciza cuantumul lor, precum şi mărfuri în valoare de 30.000 de lei pentru coinculpatul Don Traian Constantin, despre acesta din urmă inculpatul Ţîşcă Dan afirmând că urma să-şi exercite propria influenţă faţă de factorii  decizionali  din cadrul acelor instituţii”, mai arătau procurorii.

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite