Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Concediul paternal se modifică. Vești bune pentru tați

Concediul paternal va fi prelungit, dacă o propunere de Directivă europeană va fi adoptată la nivelul UE. 

Concediul paternal se modifică. Vești bune pentru tați
Comentează 0

Taţii ar putea beneficia de un concediu prelungit după nașterea copilului. În acest moment, legislaţia prevede ca bărbaţii să primească 5 zile de concediu, dar în curând tații ar putea primi 10 zile libere pentru a sta cu nou-născutul.

Modificarea privind concediul parental apare într-un acord făcut de Parlamentul European și Consiliul european, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei europene. Acest acord provizoriu trebuie adoptat formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu.

În acest moment, în România, taţii îşi pot lua acel concediu de paternitate de 5 zile în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului. Termenul va fi dublat, cu o condiție însă: dacă tații dovedesc că au făcut şi un curs de puericultură şi pot ajuta practic la îngrijirea nou-născutului.

Directiva Comisiei Europene mai prevede un concediu de 4 luni pe care îl pot lua părinţii, câte două luni fiecare, de care în cazul nostru pot beneficia tot taţii. Aceste două luni însă ar urma să fie plătite la nivelul agreat cu angajatorul.

Comisia Europeană a propus iniţial patru luni de concediu paternal netransferabile, pentru a încuraja astfel taţii să contribuie mai mult, împreună cu mamele, la creşterea copilului. În prezent, această netransferabilitate are o durată de o lună.

Rămâne de văzut cum va arăta Directiva în forma finală și în cât timp noul regulament va fi adoptat în legislația românească.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite