Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

COMUNICAT DE PRESĂ privind înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2017-2018

COMUNICAT DE PRESĂ privind înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2017-2018
Comentează 0

1. Precizări referitoare la înscrierea în învăţământul primar 2017 la Colegiul National “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad

În luna februarie 2017, Consiliul de administraţie al ISJ Arad a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Colegiului Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad de renunţare la circumscripţia şcolară. Astfel, străzile aferente circumscripţiei şcolare aparţinând Colegiului National “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad au fost alocate altor unităţi de învăţământ: Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Arad, Şcoala Gimnazială “Caius Iacob” Arad.

Conform Ordinului MEN 3427/2017 privind aprobarea Calendarului şi a Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018, art. 10, alin.(5), alin.(6), alin.(7), alin.(8), art. 11, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a solicitat elaborarea şi transmiterea Criteriilor specifice de departajare în vederea acordării avizului de legalitate de către consilierul juridic al ISJ Arad pentru unităţile de învăţământ din municipiul Arad pentru elevii proveniţi din alte circumscripţii şcolare. Menţionăm că unitatea de învăţământ Colegiul Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad a transmis spre avizare 4 criterii, din care doar două criterii a fost avizate de către consilierul juridic al ISJ Arad, recomandarea fiind de revizuire a celorlalte două criterii pentru înscrierea copiilor într-o unitate de învăţământ. Criteriile specifice de departajare stabilite de Colegiul Pedagogic au fost:

- la data înscrierii un frate/soră a copilului este elev/elevă la Colegiul Pedagogic (criteriu general care se regăseşte şi în Metodologia de înscriere);

- locul de muncă al unuia sau ambilor părinţi în proximitatea şcolii - neavizat (Colegiul Pedagogic a renunţat la circumscripţie)

- copil provenit de la una din grădiniţele de aplicaţie ale Colegiului Pedagogic - PP 13 sau PP 14 - avizat

- domiciliul stabil al copilului/părinţilor în proximitatea colegiului - neavizat - (Colegiul Pedagogic a renunţat la circumscripţie)

Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad a hotărât şi şi-a asumat înscrierea în învăţământul primar 2017 pe baza primelor 3 criterii specifice de departajare enumerate mai sus.

Totodată, prin planul de şcolarizare depus la ISJ Arad şi aprobat de Consiliul de administraţie al ISJ Arad în luna ianuarie 2017, Colegiul Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad a solicitat un număr de 3 clase pregătitoare cu un total de 75 de locuri pentru anul şcolar 2017-2018. Menţionăm, că la acea dată, Colegiul Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad a avut posibilitatea de a solicita înfiinţarea a 4 sau mai multe clase pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018.

Conform unei proceduri specifice elaborată de comisia de înscriere din unitatea de învăţământ şi conform criteriilor specifice de departajare asumate de către consiliul de administraţie, Colegiul Naţional “Preparandia –Dimitrie Ţichindeal” Arad a înscris şi validat în aplicaţia de înscriere în învăţământul primar un număr de 155 de cereri. Dosarele de înscriere conţinând documentele doveditoare pentru îndeplinirea criteriilor specifice au fost analizate de către o comisie constituită la nivelul unităţii de învăţământ, în acest fel ierarhizând cererile părinţilor în funcţie de îndeplinirea unui număr de criterii sau în funcţie de criteriul prioritar.

Conform rezultatelor afişate pe site-ul tichindeal.ro în data de 10 martie 2017, cererile aflate pe pozitiile de la 1 la 75 îndeplinesc criteriul prioritar sau 2 criterii cumulate. Cererile începând cu poziţia 76 până la 155 îndeplinesc un criteriu sau niciun criteriu specific de departajare. Astfel, în şedinţa Consiliului de administraţie al ISJ Arad din data de 13.03.2017 s-a luat în discuţie solicitarea Colegiului Pedagogic de suplimentare cu o clasă (25 de locuri) plus încă 12 locuri, solicitându-se un număr total de 37 de locuri. În acest fel, ar fi fost consideraţi înscrişi un număr de 112 elevi. Menţionăm că atât printre cererile admise în urma suplimentării, cât şi printre cererile respinse se află copii care îndeplinesc acelaşi criteriu specific. Cu alte cuvinte, copii care au urmat cursurile grădiniţelor de aplicaţie au fost unii admişi, alţii respinşi, în baza aceluiaşi criteriu specific, conform rezultatelor afişate pe site-ul Colegiului Pedagogic. Prin urmare, în urma analizei solicitării Colegiului Pedagogic, Consiliul de administraţie al ISJ Arad nu a aprobat niciun loc pentru clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018, considerând că nu este respectată egalitatea de şanse şi de acces egal la educaţie. Un alt argument al hotărârii consiliului de administraţie al ISJ Arad, este acela că un număr de 63 de cereri de înscriere aflate pe poziţiile de la 76 până la 138 au îndeplinit un criteriu de departajare, astfel fiind dificilă departajarea în continuare a celor 63 de cereri, creându-se astfel o inechitate, în condiţiile în care Colegiul Pedagogic a solicitat 37 de locuri.

Menţionăm că suplimentarea cu una sau mai multe clase se realizează pentru unităţile de învăţământ care înscriu copii din circumscipţia şcolară, acestea fiind obligate de a şcolariza toţi elevii provenind din circumscripţia şcolară.

Precizăm că până la data de 15 martie 2017, ora 16.00, un număr de 69 de dosare de înscriere din cele 80 de dosare respinse au fost retrase de la Colegiul Pedagogic în vederea reînscrierii într-o altă unitate de învăţământ. În urma consilierii acordate părinţilor de către comisia judeţeană de înscriere din ISJ Arad, aceştia au depus cereri de înscriere la Liceul Naţional de Informatică Arad, Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Arad, Şcoala Gimnazială “Caius Iacob” Arad. Menţionăm că aceste unităţi de învăţământ au circumscripţie şcolară, iar în urma solicitărilor acestor unităţi de învăţământ, dacă va fi cazul, consiliul de administraţie al ISJ Arad va suplimenta cu locuri sau clase pregătitoare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad va acorda în continuare consiliere şi sprijin tuturor părinţilor în vederea înscrierii în bune condiţii a copiilor în învăţământul primar, în baza accesului egal la educaţie.

 

2. Precizări referitoare la prima etapă de înscriere în învăţământul primar 2017

 

Data de 16 martie 2017 este ultima zi de completare şi depunere a cererii de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018. Potrivit datelor înregistrate în sistemul electronic, la nivelul unităţilor de învăţământ au fost completate 3104 de cereri-tip de înscriere în învăţământul primar, astfel: 2687 de cereri pentru copii aparţinând circumscriptiei şcolare şi 417 de cereri ale copiilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripţie. Menţionăm că 94 de cereri au fost introduse online de către părinţi şi au fost preluate de către unitatea de învăţământ.

Precizăm că mai sunt 971 de locuri libere în unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Arad în clasele pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018.

În data de 16 martie 2017, Consiliul de administraţie al ISJ Arad va ajusta planul de şcolarizare pentru asigurarea accesului la educaţie al tuturor copiilor care trebuie să îşi facă debutul şcolar în anul 2017-2018, conform OMEN 3427/2017, prin suplimentarea numărului de locuri în clasele pregătitoare, în funcţie de solicitările unităţilor de învăţământ.

În zilele de 22 şi 23 martie 2017, vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad candidaţii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie 2017. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 6 aprilie. Între 7 - 13 aprilie 2017, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.

Unităţile şcolare vor continua înscrierile în învăţământul primar şi după încheierea perioadei de înscriere pentru cazuri speciale, ex. familii întoarse din străinătate, familii care îşi stabilesc domiciliul în judeţul Arad.

 

Purtător de cuvânt ISJ Arad,

Inspector școlar Laura NĂDĂBAN


Scrie un comentariu

trimite