Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Bârzava cu un nou proiect în curs de realizare - drum peste păduri din Groșii Noi la Slatina de Mureș

Atunci când îți dorești ceva cu adevărat și vrei să realizezi ceva util și frumos pentru semenii tăi, pentru comunitatea din care îți tragi rădăcinile din moși strămoși, cu siguranță vei face tot posibilul, omenește vorbind, reușind până la urmă. Despre frumusețile plaiurilor bârzăvene am mai scris, pentru că nu se poate să ajungi acolo și să nu îndrăgești acele locuri și acei oameni cu suflet frumos din satele comunei, fie ei din Groșii Noi, Dumbrăvița, Monoroștia, Căpruța sau Bârzava, simțindu-te apoi printre ei ca acasă.

Comuna Bârzava cu un nou proiect în curs de realizare - drum peste păduri din Groșii Noi la Slatina de Mureș
Comentează 0

Nu poți să nu te bucuri când vezi că se fac lucruri frumoase acolo, când vezi că satul românesc așa dulce și frumos cum îl vedeai în copilărie, dar plin de praful drumurilor neasfaltate de atunci se modernizează de la un an la altul, iar praful și noroiul rămân doar o amintire din copilărie.

Proiecte pentru toate satele comunei

Gabriel Faur este un fiu al acestui frumos tărâm, iar ca primar a reușit prin investițiile și proiectele realizate să facă din comuna Bârzava una dintre cele mai frumoase și dezvoltate comune de pe Valea Mureșului. Desigur că alături de dânsul a avut un om deosebit, pe viceprimarul Ioan Jitari și angajații primăriei, cu toții punând umărul, muncind cot la cot cu primarul. Astăzi comuna Bârzava se poate mândri cu străzi asfaltate, cu proiecte de drumuri asfaltate în toate satele comunei.

Dacă în urmă cu ani de zile drumul spre Groșii Noi era un calvar și pentru un peridoc forestier de mare tonaj astăzi asfaltul te poartă lin până la ultima casă din sat. A fost greu de obținut și de realizat fiecare proiect și este încă greu, pentru fiecare primărie din țară din cauza birocrației dâmbovițene, dar iată că primarul a reușit printr-un proiect să asfalteze drumurile în toată comuna. Iar anul trecut a reușit ceea ce nu au reușit comuniștii și alți democrați cu zel după  ́89, respectiv să câștige finanțare pentru un proiect ce vizează drumul la care visează oamenii acestor locuri din anii  ́70. Este vorba de drumul care va lega localitatea Groșii Noi de Slatina de Mureș peste păduri și dealul ,,RUȘTIU” care stă potrivnic parcă și de netrecut de zeci de ani în calea slătinenilor mai ales pentru că ei au fost cel mai mult dezavantajați. Pentru oameni comunei dar și pentru primar acest drum este o mare realizare, pentru că locuitorii Slatinei de Mureș făceau aproximativ 35 km prin Julița pînă la centru de comună pentru o simplă hârtie de la primărie.

„Distanță înjumătățită”

Acest drum trebuia asfaltat încă din anii  ́70 dar după patru încercări, de fiecare dată Bucureștiul a spus NU. Iată că a reușit primarul comunei să obțină finanțarea pentru acest drum, iar în acest moment drumul are deja structura din piatră dar lucrările continuă. „Drumul comunal DC 79 Groșii Noi – Slatina de Mureș a fost realizat în proporție de 80%, având terasamentul și structura drumului, lucrările fiind în stadiul de drum pietruit, urmând a se realize șanțurile de scurgere, podețele iar apoi mai urmează un strat de piatră spartă care se va compacta, iar apoi se va turna asfaltul. Este un drum de care beneficiază în primul rând comuna, iar copiii din localitatea Slatina de Mureș vor putea învăța de anul viitor la Școala din Bârzava. Distanța dintre Bârzava și Slatina de Mureș va fi înjumătățită la finalizarea acestui drum. Nu mai vorbim despre faptul că turismul se poate dezvolta în zonă, iar drumul între Bârzava și Gurahonț va fi mai scurt cu 16 km, putând spune că se face o legătură mult mai bună între Valea Crișului și cea a Mureșului”, susține primarul Gabriel Faur. Acesta are multe proiecte realizate în comună, iar acum se lucrează la asfaltări de drumuri și străzi, fiind vorba de un proiect de modernizarea a două drumuri comunale și a șase străzi interioare în comuna Bârzava, care sunt în lucru. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în primăvara acestui an, numai că pe perioada stării de urgenţă, timp de două luni, au fost sistate lucrările. Muncitorii au revenit pe şantier abia în luna iunie reluând lucrul. Până în prezent, au fost deja realizate terasamentele şi suprastructura în proporţie de 80 la sută pe DC 83, de la Lalaşinţ şi până la limita comunei Conop, și asa cum am amintit pe DC 79 Groşii Noi-Slatina de Mureş, apoi pe cele cinci străzi în Lalaşinţ şi una în Căpruţa. Urmează montarea podeţelor, realizarea şanţurilor şi turnarea stratului de asfalt”, a spus primarul comunei Bârzava, Gabriel Faur.

Proiect de 1,5 milioane de euro

Acest proiect de modernizare a infrastructurii din comuna Bârzava este finanţat prin PNDL, având o valoare totală de peste 1,5 milioane de euro. Conform contractului, lucrările trebuie finalizate în termen de doi ani, dar constructorul va finaliza aceste lucrări mai repede, ţinând cont de graficul de lucrări şi situaţia din teren. De asemenea, administrația comunei Bârzava are un proiect în lucru, pentru reabilitarea clădirii dispensarului uman din centrul de comună, care va fi modernizat în totalitate printr-un proiect cu finanțare din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii. Viceprimarul comunei, Ioan Jitari, a spus că, Primăria comunei Bârzava va depune o cerere la CNI pentru a obţine o finanţare nerambursabilă.

„Sperăm să primim un răspuns afirmativ de la CNI în cel mai scurt timp, sperând totodată ca birocraţia să nu ne întârzie prea mult astfel încât lucrările efective de modernizare a clădirii dispensarului să înceapă de anul viitor”, a spus viceprimarul Ioan Jitari. Acesta spune că, în prezent se lucrează la documentaţiile necesare pentru depunerea proiectului.

„Un alt mare proiect pentru Bârzava va fi prin P.O.I.M. unde vom implementa un proiect comun cu finanțare nerambursabilă în vederea dezvoltării rețelei de distribuție a gazului metan în comuna Bârzava. Ne vom constitui într-o asociație A.D.I. împreună cu alte primării de pe Valea Mureșului, de pe ambele maluri, respectiv Bârzava, Săvârșin, Ususău, Bata, Vărădia de Mureș și Conop, iar termenul de depunere a dosarelor este 17.10.2020. Odată constituiți ca asociație ADI avem șanse și punctaj maxim pentru implementarea acestui proiect. Ne dorim cu toții o modernizare și un confort cât mai sporit în comuna noastră, de aceea am considerat că este o prioritate introducerea gazului metan în comună”, a spus primarul Gabriel Faur.

„Vorbind despre intabularea gratuită, pot să spun că Bârzava a fost inclusă în cea de a cincea etapă a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, proiect derulat prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliare. Cât priveste comuna noastră avem deja contract de finanțare și contract de prestări servicii în acest sens. Lucrările de înregistrare a imobilelor se vor începe în luna decembrie a acestui an. Sunt vizate terenuri situate în extravilanele satelor Lalașinț, Dumbrăvița, Groșii Noi și Slatina de Mureș, inclusiv sectorul cadastral ce include zona Mușa, terenuri forestiere și arătoare, atât a proprietarilor existenți, cât și persoanele îndreptățite prin anexe de fond funciar și sentințe civile. Vor fi înregistrate terenurile care nu au fost înregistrate în etapele anterioare a acestui program național. Odată cu această etapă va fi finalizată cadastrarea extravilanelor satelor Lalașinț, Groșii Noi și Dumbrăvița. Cerem sprijinul cetățenilor în această nouă etapă de cadastrare, iar atunci când vor începe lucrările de înregistrare a terenurilor, rugăm locuitorii satelor mai sus menționate să se deplaseze pe teren cu reprezentanții firmei de cadastrare, pentru a fi puși în proprietate. Cetățenii sunt rugați să aibă asupra lor toate actele care dovedesc proprietatea”, a ținut să menționeze primarul.

Din Liga DESAVOIA în Liga a VI-a

Referindu-se la sport, viveprimarul a precizat: „Am înscris echipa Viitorul Olimpia Bârzava în liga a șasea de fotbal, iar lotul de jucători este format din tineri localnici care până acum au activat în campionatul Ligii DESAVOIA. Vom vedea dacă se va începe campionatul ținând cont de situația actuală, însă până în prezent am desfășurat câteva meciuri de pregătire la Săvârșin și Păuliș.”

Un pod tehnologic

„Aș vrea doar un punct să mai ating, referitor la podul construit peste Mureș pe raza comunei noastre. Acest pod este momentan unul tehnologic, fiind construit de cei de la linia ferată de mare viteză, dar după finalizarea lucrărilor la linie, va fi transferat în patrimoniul comunei Bârzava. Avem în acest sens un protocol semnat cu cei de la ASTALDI încă de la început unde se stipulează clar acest lucru (n.r. - vezi copia actului în galeria foto). Odată ce podul va fi transferat comunei, vom putea asfalta și drumul de la pod până la intrarea în localitatea Lalașinț. Momentan și acest drum este unul tehnologic, de șantier”, a încheiat primarul Gabriel Faur.

Pentru viitor comuna Bârzava mai are și alte proiecte de anvergură însă acestea le vom face cunoscute la momentul potrivit Am plecat din Bârzava trecând prin Julița, iar apoi peste pădurile de la Slatina de Mureș spre Gurahonț cu gândul că în curând acel drum (Groși- Slatina) dorit de zeci de ani de oamenii locului va deschide o nouă cale dintre cele două frumoase văi, a Crișului și a Mureșului, atât de diferite și totuși… atât de aproape.

Galerie foto (125)