Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Complexul Muzeal Arad / exponatul lunii noiembrie: Fotografie din Aradul interbelic (donația Braun Margareta)

Complexul Muzeal Arad / exponatul lunii noiembrie: Fotografie din Aradul interbelic (donația Braun Margareta)
Comentează 0

Complexul Muzeal Arad prin proiectul muzeal ”Exponatul lunii” aduce în atenția publicului bunuri de patrimoniu național și european mai puțin cunoscute, ”obiecte care spun o poveste” despre oameni și faptele lor din trecut. Exponatul lunii noiembrie relatează un fragment dintr-o poveste de viață din Aradul de altădată, o poveste spusă de o fotografie din colecția muzeului și un monument funerar din Cimitirul Vechi Neolog din Grădiște.

Proiect muzeal realizat cu sprijinul Comunității Evreiești din Arad.    

Fotografie: ”Margareta și primul soț Stern József în Grădina de vară din Arad”
Anul: 1925
Colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad / Donații și donatori evrei: Familia Goldschmidt-Braun / Donația Braun Margareta (1994)  

„Pietrele funerare ale familiei Goldschmidt din Cimitirul Vechi Neolog Evreiesc din Arad vorbesc despre povestea de succes a mai multor generații de arădeni care au trăit în orașul nostru în secolele trecute. Fragmente din povestea lor de viață, pe parcursul unui secol și jumătate de existență în Arad, am prezentat în alte episoade ale proiectului muzeal ”Exponatul lunii”. Ca urmare a generoaselor donații oferite muzeului nostru de Braun Margareta (1907-1995), colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad tezaurizează astăzi bunuri de patrimoniu național care reflectă istoria comunității evreiești, dar și istoria Aradului, la finalul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea: fotografii, tablouri și documente de familie, corespondență, acte oficiale, accesorii și piese de vestimentație din perioada Belle Époque.

Pentru luna noiembrie am ales o fotografie interbelică, în dreptul căreia sunt notate următoarele: Braun Margareta și primul soț Stern József în Grădina de vară din Arad, 1925. Donația Braun, 1994. Însă ce se ascunde în spatele unei fotografii vechi de aproape un secol? Fotografia relatează un fragment din povestea de viață a celei care a fost Braun Margareta, Margit pentru familie și cei apropiati, membră a comunității evreiești din Arad timp de 88 ani. Fotografia realizată în Aradul interbelic a anului 1925 este una dintre rarele fotografii din patrimoniul muzeal care o înfățișează pe Braun Margareta la vârsta adultă. Pornind de la exponatul de muzeu, am reconstituit fragmente din viața Margaretei Braun (născută Hajnal) în Arad, alături de primul soț, Stern József (1893-1942), în perioada anilor interbelici și până la decesul acestuia din urmă în anul 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când un procent semnificativ al comunităţii evreieşti din România a fost distrus în timpul Holocaustului”.

Text: Dr. Adelina Stoenescu, muzeograf

Promo ”Exponatul lunii noiembrie la Complexul Muzeal Arad”:

https://www.youtube.com/watch?v=TtTUCjXQPMM

Prezintă: Dr. Adelina Stoenescu, muzeograf (Complexul Muzeal Arad) 
Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf (Complexul Muzeal Arad)

Mai multe detalii:

https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite