Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cea mai mare pictură din muzeul arădean, de 52 de metri pătrați, va fi restaurată cu fonduri europene. Vezi imagini inedite

Un triptic vechi de peste un secol, care este cea mai mare pictură deținută de Complexul Muzeal Arad și care reprezintă scena religioasă ”Înmormântarea lui Christos”, este în proces de expertizare de către specialiști români și maghiari în vederea restaurării și expunerii.

Cea mai mare pictură din muzeul arădean, de 52 de metri pătrați, va fi restaurată cu fonduri europene. Vezi imagini inedite
Comentează 1

Lucrarea de artă ”Înmormântarea lui Christos”, un triptic realizat de artistul Feszty Arpad (1856-1914) în urmă cu mai mult de o sută de ani, a fost scoasă din depozitele Complexului Muzeal Arad după patru decenii, timp în care a fost conservată.

Conform autorităților județene, lucrarea a fost retrasă din expoziție în 1977, din ordinele comuniștilor, pentru că trata un subiect religios. Având în vedere că pictura are o suprafață de 52 de metri pătrați, fiind cea mai mare lucrare de acest fel deținută de muzeul arădean, a fost rulată pe un tambur.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean Arad, tabloul lui Feszty Arpad și o altă lucrare - ”Matei Corvinul primind însemnele regale”, de Liezen-Mayer - sunt expertizate în această perioadă de către echipe de specialiști români și maghiari, în vederea restaurării și expunerii lor. 

Conform istoriografiei maghiare, Feszty a pictat tripticul în intervalul 1898-1900. Lucrarea a fost finalizată la Florența, unde a fost expusă pentru prima oară în martie 1901, la Academia de Arte Frumoase. În toamnă aceluiași an a fost itinerată la Berlin și Dresda. Din ianuarie până în martie 1902 pictura fost expusă în Budapesta, la Mücsarnok, iar un an mai târziu a fost cumpărată de statul maghiar.

Tabloul a fost transferat ulterior Aradului din depozitele Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta și a fost expus în pinacoteca Palatului Cultural Arad din 1913 până spre sfârșitul anilor ‘50, când lucrarea a fost acoperită, iar în 1977 a fost retrasă în depozite.

Potrivit reprezentanților muzeului arădean, titlul ”Înmormântarea lui Christos” suprapune trei episoade ale tradiției biblice: Coborârea de pe cruce, Cortegiul și  Plângerea.

”La prima vedere, tabloul a fost foarte bine conservat. Suntem extrem de emoționați, este un moment unic în viața muzeului nostru”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, Peter Hugel.

Consiliul Județean a anunțat că intenționează să aplice pentru finanțare europeană în vederea restaurării tabloului.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite