Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Codul rutier 2022. Amenzi de până la 2.900 lei pentru şoferi care îşi împrumută maşina

Românii, proprietari de autoturisme, care îşi împrumutp mașina altor persoane vor risca o sancțiune mult mai dură în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele “șoferi de ocazie”, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului rutier.

Codul rutier 2022. Amenzi de până la 2.900 lei pentru şoferi care îşi împrumută maşina
Comentează 1

Codul rutier se modifică din 2022. Autorităţile vor amenzi mai mari pentru şoferi care îşi împrumută maşina şi nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor “șoferi de ocazie” în cazul implicării acestuia într-un incident în trafic. De asemenea, va fi stabili un termen minim de răspuns la solicitarea Poliţiei și, totodată, ce date trebuie comunicate efectiv.

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, a explicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit proiectului de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, „la solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”.

„Termenul indicat (…) nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea”, se mai arată în proiectul de OUG.

Proiectul prevede că proprietarul maşinii este obligat să furnizeze Poliţiei numele și prenumele persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice şi codul numeric personal al persoanei respective sau numărul permisului de conducere al acesteia.

Citește continuarea pe romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite