Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cinste eroilor neamului. Momente, monumente, eroi de la Macea

Ispasul – se sărbătoreşte în sat în fiecare an la 40 de zile după Paşti, joia, dată însemnată cu roşu în calendar. În acelaşi timp se pomenesc şi eroii. Monumentul Eroilor se află în Cimitirul Ortodox, construit în anul 1974, realizat de sculptorul Pavel Mercea. „Glorie eroilor români căzuţi pentru patrie pe cuprinsul comunei Macea”.

Cinste eroilor neamului. Momente, monumente, eroi de la Macea
Comentează 0

Petru Coşa, Pavel Ioviţă şi Ioan Prundeanu sunt trei eroi al căror nume sunt încrustate pe faţa monumentului, care nu erau din Macea, dar au căzut între Macea şi Sânmartin, au fost duşi în căruţă, au avut cruce de lemn, de pe care le-au fost luate numele.

Sunt peste optzeci de nume dăltuite în piatră pe faţa a doua a monumentului. Printre eroii măceni amintiţi aici se află şi Ranta Petru, Ranta David, Ranta Gheorghe.

Povestea Revoluției din 1989

Închipuire cu capitole, episoade, fapte înlănţuite, deznodământ. Iată Povestea Revoluţiei repovestită în primul număr al cotidianului Adevărul, 22 decembrie 1989, nume dat în loc de Flacăra Roşie.

Episodul 1

Scena Casei de Cultură Curtici, 17 decembrie 1989 – cânta în concert Sava Negrean-Brudaşcu. Un telefon într-o altă limbă anunţă frământări la Timişoara. Artista află şi se dezlănţuie: Doamne, ocroteşte-i pe români şi îngenunchind, cu noi, invocă: O, ce Veste minunată! Sala plină îşi dă seama, se produce un murmur mut. Luăm autocarul, cu noi era şi prof. A. Diaconu de la Cultura arădeană, dar la Arad, nu ştiam dacă ne vom mai reîntâlni, fumul libertăţii ardea deja.

Episodul 2

Arad-Păltiniş-Sibiu-Arad – 19/20-21 decembrie 1989. Un ultim tren, o ultimă dorinţă: Tabăra Păltiniş cu elevi timişoreni. Lume foarte multă peste tot. Un Sibiu calm, neagitat. Un Păltiniş verde şi un copil recuperat. Un ultim autocar. La Deva, la reîntoarcere, trenurile s-au intersectat, vestind că va veni Ziua cea mare.

Eroul CLEPE IOAN GHEORGHE din Macea

Ştim, este un alt erou anonim din sat. Atunci sau poate şi-acum, în afară de familie, nu ştim cine să-l fi jelit.

Există atâtea locuri din sat unde ar fi pomeniţi eroii.

Dar cine să facă, dacă se prefac să tacă?

În memoria localnicului nostru, au fost ridicate trei monumente – La Poliţie, în Cartierul Vlaicu şi cea din faţa Primăriei Municipiului.

Clepea Ioan Gheorghe s-a născut la 24 mai 1961. Ca plutonier MI, sublocotenent Post Mortem, a fost împuşcat în noaptea de 23-24 decembrie 1989 în cartierul Aurel Vlaicu la staţia Făt Frumos, focul fiind tras dintr-o Dacie 1300, fără număr de înmatriculare. Alte trei persoane au fost rănite atunci, dintre care un cetăţean arădean stabilit în Germania, Wilkofer Ştefan.

Florica R. Cândea

Membru UZPR, filiala Arad

 

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite