Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cifre care crează REVOLTĂ! Cât au încasat băncile pe spatele românilor! Profituri greu de imaginat

2018 a fost cel mai profitabil an pentru băncile din România, fiind al patrulea an de profit solid la nivelul sistemului bancar.

Cifre care crează REVOLTĂ! Cât au încasat băncile pe spatele românilor! Profituri greu de imaginat
Comentează 0

Practic, băncile au reuşit în doar nouă luni ce nu au reuşit pe tot anul 2017. Au întregistrat un profit record ce a bătut cifrele de pe tot anul 2017, an în care se înregistrase deja un record al tuturor timpurilor. Profit record dat, bineînţeles, de avansul rapid al creditării în rândul populaţiei, cel puţin în prima parte a anului, continuând trendul din 2017.

Însă totul poate deveni istorie după introducerea impozitul pe activul bancar, care la nivelul actual reduce profitabilitatea sistemului cu 52%, scrie Digi 24.

Cea mai profitabilă a fost Banca Transilvania, cu un rezultat net la nouă luni, de 1,24 de miliarde de lei. Însă nivelul a fost ridicat şi de preluarea Bancpost.

Pe locul al doilea se află BRD, cu un profit net după 3 trimestre de 1,14 miliarde de lei.

Podiumul este completat de BCR, cu un profit net de peste 1 miliard de lei.

Bilanţurile contabile ale băncilor au fost curăţate cu o rată a creditelor neperformante coborâtă la 5,56% în noiembrie şi în aceste condiţii cu multe costuri eliminate, sistemul are de câştigat.

În octombrie, ultimele date disponibile arată că soldul creditului în lei a ajuns la aproape 250 de miliarde de lei.

Cei mai mulţi dintre oameni s-au îndatorat pentru consum. Vârful a fost efectul clar al creşterii salariilor. Nici inflaţia, dar nici urcarea ROBOR nu au avut o influenţă prea mare în ascensiunea împrumutului.

În acelaşi timp pe fondul cererii s-au ridicat şi marjele la dobânzi. Ultimul raport asupra inflaţiei prezentat de BNR arată că marjele au urcat aproape de 7%.

Rata absolută la creditul ipotecar este una dintre cele mai mari din regiune din această cauză, dar marjele, corectate cu indicele preţurilor de consum, sunt la nivelul zonei euro.

CITEȘTE CONTINUAREA PE CAPITAL.RO

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite